Under træer og som forgrundsplanter i staudebedet er helt lavt bunddække en meget fin løsning. Står du selv og leder efter idéer til planter, der dækker jorden, så se med.


TEKST & FOTO: KARINA
Mange træer og buske har smuk bark eller flotte skulpturelle forgreninger. Vil man gerne fremhæve disse egenskaber, kan det gøres ved hjælp af fodposer med lavt bunddække. Ligesådan kan et lavt bunddække være en flot kantplante i staudebedet inden mødet med græsplænen, fliserne eller højbedskanten. Der er rigtig mange muligheder, hvad angår farver og form, så der er meget at vælge imellem både i forhold til ens havestil og ens indstilling til pasningsniveau. Vi har her samlet nogle fine eksempler på bunddække.

BLÅAKS 
Den helt lave prydgræs, blåaks, Sesleria caerulea, er ikke alene stedsegrøn, men det får også nogle utrolig dekorative blomsterknopper i det tidlige forår. Knopperne, eller akset for at være helt nøjagtig, består af en limefarvet knop, hvorfra der vokser små sorte dun. Nyd den smukke og særprægede blomstring i foråret, og glæd dig over et nemt og frodigt bunddække resten af året.

HASSELURT
Et virkelig smukt bunddække er hasselurt, Asarum, hvor den mest almindelige art er Asarum eupaeum. Bladene er glatte og læderagtige, og planten bliver omkring 25 cm høj. Den trives i skygge, breder sig langsomt og skal derfor plantes relativt tæt.

LAMMEØRE
De dunede blade på lammeøre, Stachys byzantina, er ikke kun denne skønne plantes styrke. Ligeså fin er nemlig plantens nærmest sølvagtige farve og sjove blomstring i sommerens løb. Lammeøre bliver omkring 25-30 cm høj og breder sig moderat. Den trives i veldrænet havejord på en varm vokseplads.

EFEU
Den nok mest kendte og anvendte bundækkende plante i små såvel som større haveanlæg er efeu. Fordelen ved efeu, Hedera helix, er, at den stedsegrøn. Bladende er glatte, og de ændrer – som den eneste plante – form med alderen. En anden fordel er, at efeu kan fylde et plantefelt ud på ganske kort tid. Den trives bedst i skygge til halvskygge.


KLØVER 
Kløver, Trifolium, er ikke bare den kløver, vi kender fra græsplænen, men også en planteslægt, der byder på et talrigt udvalg af arter og sorter. Kendetegnende for kløver er de trekoblede blade, som findes i et væld af farver og former.

Hvad enten du er til limegrøn eller mørk purpur, som på billederne her, er der masser af sorter at vælge imellem.

 

CAREX
Har man lyst til at have græsser som bunddække, er Carex-slægten et fint bud. Hele Carex-slægten er kæmpestor, derfor er der også her et bredt udvalg. Carex med sortsnavnet “Icedance” er den, du ser på billedet. Den bliver omk. 30 cm høj og har stedsegrønne blade med flotte hvide striber.

FRYTLE
Et anden fantastisk bundække er frytle. Her ses kæmpefrytle, der om sommeren får smukke råhvide blomster, og forneden skovfrytle, der får mørke blomster i foråret. Fælles for dem er, at de er stedsegrønne og supernemme at have med at gøre, hvis de plantes i halvskygge.

 

Det var et lille udpluk af lave bunddækkende planter. 
Nogle af eksemplerne er taget fra artiklen “Fokus på havens gulv” i magasinet HAVEDESIGN FOR ALLE udgivet i sommeren 2015.  
Har du lyst til at læse hele artiklen, så klik på linket.