Sommeren er ved at gå på hæld, og mange kan se tilbage på dejlige timer tilbragt i sommerhuset. Det er stedet til afslapning og nydelse, og for mange er det lig med det enkle liv. Mange stræber efter noget, de kalder en naturgrund – men er det natur? Her besøger vi en have, som indeholder en række elementer, der både er med til at adskille grunden fra den omgivende natur og samtidig invitere den indenfor.


TEKST & FOTO: HENRIK
Vi er i det nordvestlige Sjælland på halvøen Røsnæs. Et naturskønt område med skov og strand, eng og marker draperet ud over et blødt, bakket landskab. I sådanne omgivelser gælder det om at ramme den rigtige balance mellem afsondrethed og udsigt. Mellem uberørt natur og kultiverede omgivelser. Læ for vind og vejr, men samtidig åbning mod landskabet. Huset her har gode bud på, hvordan den afvejning kan gøres og lykkes, så kom med på besøg på denne våde sensommerdag.

INDGANG
Her er ingen hæk, havelåge eller andre markante markeringer af grundens afgrænsning. Et hul i krattet åbenbarer huset og indkørslen. Allerede her bliver følelsen af at være ude i naturen slået an.

VÆGGE/RUM
Man kan godt opdele grunden og haven i minde sektioner eller skabe læ med enkle vægge. Det er meget effektfuldt at sætte sådan en brændestabel mellem træerne. Det tjener et praktisk formål, men giver også muligeheden for at arbejde med forskellige rum i haven på en subtil måde.

STIER OG GANGE
Den mest enkle måde at skabe forbindelser på tværs af grunden er ved at slå stier i græsset. Dels markerer det helt naturligt ganglinierne, dels og ikke mindst kan resten få lov at stå uberørt og give plads til, at urter og selvsåede blomster og træer kan få lov at skyde frem.


Sådan en udsigt vil man ikke gemme væk, vel? Alligevel er det rart med lidt afskærmning for vinden og måske også følelsen af privatliv bag en skarpt klippet, lav hæk. Den klippede flade  er også med til at understrege horisonten og virker ret stærkt i det bløde landskab.

SKURE OG UDHUSE
Den slags skal jo til. Men hvorfor ikke gøre det til et sted med en terrasse og en siddeplads. På den måde skaber du en lille ø i alt det vilde og grønne, hvor det helt naturligt er her, at tingene bor.

DET “UNATURLIGE”
Måske en lidt provokerende måde at stille det op på, men et klart afgrænset og markeret område som denne træveranda danner en modsætning til naturen udenfor. Og dermed er den faktisk med til at understrege den.

DET “NATURLIGE”
Omvendt kan man lade naturen få foden indenfor så at sige. Gerne med en uregerlig og uhæmmet repræsentant som humlen her. Det giver lidt samme stemning, som du får af de kunstige ruiner i romantiske haver rundt omkring på herregårde og slotte.

SIDDEPLADSER
Uformelle siddepladser som denne med en stor eg som skyggegivende parasol giver virkelig følelsen af at være på skovtur.

NATURENS PROCESSER
Elementer, der viser årets gang og vejr og vind, er gode til at øge opmærksomheden mod den natur, du har omkring dig. Et vandspejl som her, et vindspil og den slags er gode, små indslag.

UDSIGT
Sørg for at have steder, hvor særlige kig i haven eller en markant udsigt kan opleves fra. Ligesom verandaen skaber det lille trædæk en helle, en ø, der altid står flot markeret og indbydende, selvom græsset er langt og vådt.

STYLING
Noget af det, jeg selv er rigtig dårlig til, er styling, iscenesættelse. Men det er her, du virkelig kan trække indtrykket mod det naturlige og rå eller mod det friserede og polerede. Træ, især ubehandlet træ, matte metaller som zink, irret kobber, rusten corten, galvaniserede overflader og ikke mindst sten slå tonen an.

DYR OG INSEKTER

Vildt kan være en sand plage, hvis du drømmer om en frodig, blomstrende have. Man kan også vælge at sige, at det hører med til den natur, som man netop synes er så dragende og smuk. Og så må man prøve at gemme enkelte godbidder til sig ved at skærme af som her og indstille sig på, at træer og buske alligevel vil blive raseret af og til. I hvert fald må du vælge, om du vil lade dyr og insekter færdes frit på deres præmisser, eller om du vil holde dem ude – og så er et hegn om grunden nok det, der skal til.Hvad gør du for at ramme balancen mellem natur og kultur i din (sommerhus)have?