Der er ikke meget, der strutter og stråler i haverne lige nu. Men én ting gør sig bemærket på denne tid af året: græsserne. Vi så i sommer, hvordan græsser er helt fantastiske til at danne grønne vægge, som kan opdele haven i mindre rum. Nu besøger vi dem igen for at se, hvordan de tager sig ud i deres vinterpragt.


TEKST & FOTO: HENRIK
Det er ikke særligt hyggeligt udenfor i øjeblikket. Bevares, man kan da godt bevæge sig ud i haven for en kort stund med en kop varm kaffe i hånden eller alternativt udføre et stykke hårdt, fysisk arbejde, der kan give varmen. Men ellers bliver det nok mest til at sidde indendøre og kigge ud. Hvis man er heldig, har man noget kønt at rette blikket mod, og er man særlig heldig, er noget af det kønne græsser.

Om sommeren påskønner vi deres lette og elegante strukturer, og det bliver om muligt endnu mere udtalt her om vinteren, hvor så meget andet er helt afpillet eller flade plamager på jorden. Græsserne holder stand lidt endnu, og feks. snefrytlen står med sine fine tørrede “blomster”.

Græssernes evne til at fange lyset er særligt bemærkelsesværdigt nu, hvor det ikke kun er frøstandene, der gløder i solen, men hvert aks. Her er det en staudehirse, der bliver til gyldne vifter i solen.

Elefantgræs leverer et særligt festligt fyrværkeri med de imponerende duske. De ligner fuldstændig strudsefjer. Sikke en forvandling fra sommerens noget mere beherskede rosarøde pensellignende frøstande til nu, hvor de udfoldede frøstande giver et strejf af luksus og overdådighed.

Struktur er nok det ord, der beskriver græsserne bedst. Her er der en næsten uendelig skattekiste at dykke ned i, hvis man vil dyrke græsser. De gør sig bedst, hvis de får lov at få en baggrund, hvor hver sorts særlige kvaliteter kan træde tydeligt frem. Om ikke andet, så en kølig, blå vinterhimmel.

Et kig ind i gårdhaven, hvor græsmasserne stadig står med fylde og danner levende og bevægelige vægge, selv om det altså ikke er vejr til at rykke sammen om havebordet, uanset hvor hypnotiserende græsserne kan være at se på.

Vil du se, hvordan græsserne tog sig ud i sommer? Så kan du lige hoppe tilbage til dage med sol, lune vinde og lyse aftner og se med her:

https://www.havefolket.com/2016/08/grsser-som-rumdelere.html

PLANTER
Græsser er oplagte, hvis man ønsker enkle og uformelle afgrænsninger af haverum. De gør ikke meget væsen af sig, skal ikke klippes som en hæk eller beskæres som buske og træer. En årlig nedklipning er nok. Alligevel kan de danne vægge, der er tætte nok til, at man føler sig beskyttet og ugeneret.

Hvad siger du? Har du græsser, som du nyder nu i din have? Er der sorter, som du vil anbefale på grund af deres vinterdragt?