Vi er midt i marts, dagene er blevet længere, og fuglene synger. Nattefrosten kan stadig være ubarmhjertig, men solen får mere og mere magt i dagstimerne, så forårstravlheden begynder at melde sig i haven. Jeg ved godt, der er mange af jer, der elsker denne tid, men hvis jeg skal være helt ærlig, så er marts ikke på listen over mine yndlingsmåneder.


TEKST & FOTO:JEANNETT FRUERGAARD

Jeg hører til den utålmodige type, der ikke er så god til at glæde sig over, at det hele så småt sætter igang nu. Jeg ville ønske, det hele var godt igang, at jeg kunne knipse i fingerne, og så var vi midt i april i stedet for. Jeg kan godt lide forår, når det hele er kommet igang, men jeg elsker sommer, måske endnu mere sensommer og efterår. Jeg synes også rigtig godt om vinter, og det at haven skifter stemninger. Men lige nu, hvor vi ligesom bare venter på at det hele skal gå igang, det er lidt svært for mig. Heldigvis har vi en del vintergækker og krokusser i haven, dem kunne jeg ikke undvære.

Når det så er sagt, så har jeg faktisk slet ikke tid til at knipse tiden en måned frem, for det er nemlig lige nu, at alt det sjove starter. Det er lige nu, travlheden melder sig. Vi skal igang med forårsarbejdet, og det er faktisk også lige nu, at jeg begynder at få en lille smule sommerfugle i maven, fordi det arbejde, vi gør her i marts og april, er så vigtigt for haven resten af året. Der skal ryddes op og klippes ned, roser og mange af havens planter skal have gødning første gang allerede nu, og det er vigtig at gøde til tiden, hvis planterne skal strutte af sundhed til sommer. En stor del af min have er skærehave. Her er der mange sommerblomster, der skal forspires allerede nu, og hvis de ikke lykkes, så bliver skærehaven altså lidt kedelig.
Jeg ville lyve, hvis jeg skrev, at min have er en stressfri have, et sted hvor vi tager en dag ad gangen, først og fremmest slapper af, og bare nyder dagen. Jeg tror, det er lidt tabu at skrive, at en have nogle gange kan være stressende frem for afslappende, for vi vil jo alle gerne have den der oase, der bare emmer af ro og overskud. Det er bare ikke der, vi er lige nu, lige nu er vi igang med at opbygge vores drøm – en oase, der måske kommer til at emmer af ro og overskud, og vi har aftalt, at det må gerne koste lidt ekstra tid, sved og arbejdskraft et par år endnu.

Nu er det jo ikke sådan, at det er surt slæb det hele, for så gad vi selvfølgelig ikke. Meeeen, når jeg kigger op på det, vi kalder køkkenhave, og tænker på, hvordan vi gerne vil have den til at se ud om et par måneder, ja så kan det altså ikke undgås, at der kommer et lille suk!

Vi har en del anlægsarbejde de kommende måneder. Det meste er heldigvis af den sjove slags, fordi det hårde arbejde blev gjort sidste år. Fx. skal der grus i alleen og plantes bøgehæk på ydersiden. Jeg er sikker på, det kommer til at give et hurtig resultat, samtidig med at planterne i bedene forhåbentlig vokser til. Dejligt med arbejde, der forholdsvis hurtigt ser ud af noget.

Vi har klippet alle stauder og græsserne ned i de lange bede, men ikke i rosenbedene. Her er jeg i gang lige nu. Det er så skønt at være i gang i bedene igen, og jeg nyder at se alle de nye spirer, der er på vej.

Yndlingsarbejdet her i foråret er at så alle de små skønne frø, som er blevet bestilt hjem i løbet af vinteren. Jeg har et lille planterum ude i stalden med egen indgang og kælder under. Her kan jeg godt bruge en del timer med at så frø og plante sommerblomster. I år har jeg købt flere frø, end jeg plejer, men selv om der er mange, der skal i jorden, starter jeg kun ganske få op inde i vindueskarmen. De fleste frø sår jeg først, når det bliver lidt lunere, og jeg kan bruge drivhuset.

Næste gang håber jeg at kunne vise en masse skønne spirer, både dem jeg har sået i potter, men forhåbentlig er der også kommer lidt flere løg op rundt omkring i bedene. Det er bestemt skønt, at vi endelig kan begynde at plukke de første buketter ind fra haven igen. På gensyn i april.

Du kan se meget mere til Jeannette’s have på Instagram og på bloggen Ævlebævle