Det er i begyndelsen af marts. Det er stedsegrønne, sølvgrå og kobberbrune farver, der dominerer i haven. Den grønne bambus brillerer sammen med gennemsigtige blomster, der ligner papir, bøgehække, prydgræsser med stive strå og aks af lavendel.


TEKST OG FOTO: ULRIKA SABEL
Man kan se, at de første blomsterløg er på vej op. Indtil videre er det ikke rigtig forår eller havevejr, men det er nu, haven er nøgen, og man kan se strukturerne i forhaven. Det var netop her, planlægningen af haven begyndte baseret på en havedrøm om en allé af træer. Men hvordan kan man indpasse en allé i en almindelig villahave?

Indgangen til mit hus går lidt ind i haven og bestod oprindelig af en L-formet gang med betonplader dekoreret med perlesten og grimme, tilgroede buske fra 70’erne. Dette var ikke min havedrøm, og jeg indså, at det ville kræve mod og en energisk indsats at opfylde den.

Min vision var at skabe et haverum med en allé og en indgang med en buet og naturlig gangsti med blikfang og siddepladser. Et sted, hvor man ønsker at stoppe op og slappe af på vej hjem fra arbejde.

For at kunne rumme en allé var det nødvendigt at vælge træer med rimelig størrelse. Kugleakacie vokser hurtigt og er frodig. Trækronen kan skæres til for at opretholde form og størrelse. Træet har et eksotisk udtryk og er mit favorittræ. Hvor er jeg heldig.

I efteråret 2013 begyndte vores arbejde. Storsække med natursten og jord blev leveret. Haven var i flere måneder en byggeplads. Sten efter sten blev sat på plads, og et hegn blev bygget for at indramme og for at skjule cykler og skrald. Fire kugleakacier blev plantet i august 2014 i de nye staudebede. Min allé var klar, og følelsen var vidunderlig.

Resultatet var en gavmild gangsti af grå granit indrammet af hegn, bøgehække og en allé af træer. Forhaven blev straks et yndet sted at fange forårssolen med en kop kaffe og et havemagasin. Et haverum, der siger: “Velkomme hjem.”

På den anden side af bøgehækken er der en cirkulær græsplæne, der er børnenes have. Haverummet er indrammet af høje stedsegrønne hække. Kun få planter er blevet udskiftet med nye. Sandkassen er skjult af bede med stauder med sølv, hvide og sorte blomster og en nyplantet tibetansk kirsebær. Her gemmer min datter Flora sig blandt blomster, når hun bager sandkager. Trampolinen er omgivet af en anden bøgehæk. I fremtiden, når trampolinen er væk, er der planer om en skjult terrasse.

Jeg har bevidst valgt stauder og træ, der har et metallisk skær. Den kobberfarvede bark på tibetansk kirsebær skinner i solen. Krybende læbeløs ‘Chocolate Chip’ har skiftende farver og en stilfuld glans. Lavendel ‘Hidcote Blue’ har den smukkeste sølvgrå farve.

Staudebedet til højre er fyldt med staude-salvie ’Caradonna’ og ’West-Friesland’, lavendel ’Hidcote Blue’, rødbladet salvie, rørhvene ’Overdam’, lammeøre ’Big Ears’, formklippede havtorn ’Hikul’, hvide tulipaner, hvid allium ’Mount Everest’ og kæmpe verbena. Alle stauder er skåret ned først på foråret. De er en del af vinterhaven.

Græsplænen er omkranset af små stier med perlesten. Det lille staudebed til venstre består af sølvfarvede stauder og hvid/lilla blomsterløg, men 2017 rummer helt nye planer. Til venstre er der plads til parkering af cykler.

Hortensia ‘Anna Belle’ er virkelig flot sammen med grå granit. Natursten er et dyrt materiale, men et valg, jeg aldrig har fortrudt. Det er simpelthen så smukt. Jeg har flere pilekurve med bambus. En nem måde at få stedsegrønne planter i vinterhaven.

I haven vokser lige nu en næsten sort forårsbebuder, påskeklokken ’Blue Lady’. Jeg længes nu efter farve og planter de første hornvioler. Jeg håber, at foråret kommer snart med alt, hvad det indebærer. På gensyn i april.

 

Du kan se meget mere til Ulrika’s have på hendes instagram-profil som du finder lige her.