Med lys og varme vågner haven op. Havemennesker får ny energi og går på mange ture i haven for at opdage og dokumentere alle tegn på forår.


TEKST OG FOTO: ULRIKA SABEL

Jeg har travlt med nedklipning af stauder og jordforbedring med hjemmelavet kompost. Jeg planter forårsblomster i krukkehaven. Det er endelig forår, og en ny havesæson venter. Jeg vil bestemt ikke gå ind… før en dag i oktober.


Tidligt forår er det krokus, jeg møder, når jeg kommer hjem. Jeg har krokus i staudebede og i krukker. Nu er de næsten afblomstret. ‘Vanguard’ er en sort med to violette nuancer. Den vokser her under en havtornbusk sammen med vintergrøn, Vinca minor.


Krukkehaven kombinerer påskeklokker og hornvioler. Påskeklokker bidrager til en følelse af luksus, og der er mange forskellige farver og sorter til at vælge mellem i plantecentre om foråret. Mit valg i år er mørke og enkle Helleborus orientalis og en lys udgave med dobbelte nederdele. De er plantet i mørke terrakottakrukker med et marokkansk mønster.

Mine hornvioler har den samme tone som den lilla påskeklokke og er blevet suppleret med hornvioler i farverne sort og blå.

Der er meget fokus på detaljer, farver og krukker i forårshaven. De blå violer har en intens farve, der lyser op i forårssolen.

Et stykke inde i haven vil du finde min sorte forårsbebuder, påskeklokken ’Blue Lady’. Hun er endelig sprunget ud. Hun er lidt genert, så du bliver nødt til at løfte op hendes nederdel for at se skønheden. Det er forårsmagi.

Hvid prydløg, Allium ‘Mount Everest’ spirer i staudebedet. Det ser lovende ud.

Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum ‘Samobor’, er en sort med mørke blomster og aftegninger på løvet. Det er en uundværlig staude i foråret, da den blomstrer ret tidligt sammen med løgvækster. Jeg synes, det er mest blændende, hvis den får lov til at dække et større område i haven. Dette staudebed blev lavet i efteråret med frødyrkede planter sammen med prydløg, Allium atropurpureum. Jeg håber, det bliver en fantastisk kombination.

 

Vårkærminde springer ud ,og hvidstribet prydgræs spirer. Det er virkelig forår.

I efteråret kom mange løgvækster i krukker. Her spirer sorte og grønne tulipaner. Foran er der
krukker med hortensia og blå hornvioler. Bag mine kæmpestore benved kan man se et bambushegn og min kompost. Komposten er hjertet i haven. Det tager lidt tid at lave ens egen kompost, men i år har jeg flere m3 med fantastisk duftende muld som jordforbedring til alle staudebede og køkkenhaven. Jeg er faktisk lidt euforisk.

Køkkenhaven får lige nu lidt ekstra kærlighed gennem rengøring og tilførsel af lidt extra ko-jord og benmel. Køkkenhaven har fem bede med børnefavoritter såsom hindbær, jordbær, amerikanske blåbær og rabarber. Der er også et æbletræ ‘Rubinola’ og forskellige urter. I år skal den også omfatte en skærehave (cut flower garden), og indendørs spirer ærteblomst, dahlier, kæmpeverbena og hvide solsikker.

Køkkenhaven er placeret lavt i haven, næsten som en ”sunken garden”. Her tilbringer jeg meget tid lige nu især ved solnedgang. Køkkenhaven indeholder mange drømme. I fremtiden blivet græsset erstattet med perlesten, og det vil blive bygget et drivhus. Men denne drøm realiseres endnu et haveår. 

GOD PÅSKE

Du kan se meget mere til Ulrika’s have på hendes instagram-profil som du finder lige her.