Anh Lê driver sammen med sine brødre syv populære spisesteder i og omkring København. Du kender hende måske fra Go’ morgen Danmark, hvor hun har kokkereret for hele landet. Nu har hun udgivet sin tredje kogebog: ‘LêLês urtekøkken’. I dag giver hun her på HAVEFOLKET et bud på, hvordan man let kan skabe sin egen lille urtegård – også hvis man bor i byen.


TEKST: ANH LÊ, FOTO: COLUMBUS LETH

 

Har du en væg, hvor der mindst er sol 5-6 timer om dagen, kan du få en hængende urtehave ved hjælp af plantekasser. Min erfa­ring med kasserne er, at planterne nærmest vokser som på speed – de elsker at være i de plantekasser.

Du kan få en hængende urtehave i stuen, i køkkenet, i en udestue eller på rækværket ind til naboen.

Min urtehave hænger på mit 20 meter lange og 1½ meter høje rækværk ind til naboen. Det giver mig totalt 15 m2 køkkenhave. Det svarer faktisk til 14-15 højbede på palleram­mer. En hængende urtehave kan også sagtens laves på en meter. Plantekasserne, som jeg fik hængt op på mit rækværk, giver mig krydderurter, bær og den gladeste udsigt hver dag.

Mine naboer elsker også synet oppe fra deres lejligheder.

Plantekassens mange fordele:
  • Dine urter og salater gror i jord, men de gror op af et lille hul i plantekassen og kommer der­for stort set ikke i kontakt med jorden. Det gør dem nemme at skylle.
  • Plantekasserne til udendørs brug er forsy­net med små vandledninger og vander dermed sig selv. Det eneste, du skal gøre, er at tilslutte vandslangen og lade vandet løbe i fem-ti minut­ter, og vandet er fordelt i alle plantekasser.
  • Mindre vandspild, da vandet bliver i plan­tekasserne og ikke siver væk. Derfor skal der ikke vandes så ofte.
  • Meget mindre arbejde med at luge planterne. Hullet, som planten vokser ud gennem, er nemlig så lille, at der faktisk kun er plads til planten. Kommer der endelig ukrudt, er det nemt at se og fjerne.
  • Dræbersnegle kommer næsten aldrig i dine planter, da de har svært ved at komme op i kasserne.
  • Planterne får megen varme, fordi væggen hol­der på varmen og giver læ.
  • De pryder dit rækværk, din mur eller din væg.
  • Du arbejder stående i en hængende have, og derfor får du aldrig ondt i ryggen.
Sådan anlægger du en udendørs hængende have:
  • Bestil planterkasserne. Jeg bestilte mine hos Minigarden. Bestil jord – det skal være en jord, der ikke  falder sammen. Almindelig muld­jord dur ikke. Spørg planteskolen  til råds.
  • Jeg har god erfaring med planteskolejord fra Champost.
  • Tag de planter, du enten har spiret eller bestilt hos et gartneri, og læg planter og kasser på et arbejdsbord eller på jorden. Ved hvert hul stik­ker du en plante i, dæk lidt jord over rødderne. Tilplant alle kasser, og sæt dem derefter op. Vand grundigt.
  • Planterne skal have gødning og nærings­stoffer i hele vækstsæsonen. Du kan eventu­elt bruge langtidsvirkende gødningstabletter, der opløses langsomt og frigiver vigtige plantevoksevitaminer.
  • Du kan vælge en helt naturlig løsning og udskifte lidt jord med kompostblandet jord, hver gang du skifter planter. Dyrker du noget, som virkelig bruger mange næringsstoffer (chili er for eksempel en krævende plante, hvis den skal levere masser af dejlige frugter), kan du med fordel give ekstra gødning som eksem­pelvis langtidsvirkende gødningstabletter.
Vær nysgerrig, når planten vokser. Du bliver overrasket. Hver plante har sin måde at vokse på.

LêLês urtekøkken indeholder – udover introduktion til selv at dyrke sine krydderurter i på altanen, i baggården eller inde i vindueskarmen – også 60 velsmagende vietnamesiske retter, hvor krydderurter og grønsager har hovedrollen. 

I den kommende tid vil du her på HAVEFOLKET blive præsenteret for nogle af LêLês grønne opskrifter.

 

TITEL: LêLês Urtekøkken
FORFATTER: Ahn Lê
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: Marts 2017
SIDER: 164
SPROG: Dansk
FORLAG: Gyldendal