Når stauder og træer grønnes i maj, og tulipaner springer ud, er havens forårsstemning fuldstændig. Morgen og aften er det et særligt lys, der giver haven et magisk skær. I løbet af vinteren har man næsten glemt, hvordan den ser ud. Foråret er en påmindelse om havens vitalitet. I år igen bliver jeg forelsket i alt, hvad der vokser og spirer.


TEKST OG FOTO: ULRIKA SABEL

I forhaven begynder mine tulipaner først at blomstre. De hvide tulipaner Hakuun er nyheder for dette år, og de er absolut storslåede. Jeg er så tilfreds med valget. De gule Sapporo vil gradvist også blive hvide, og de er meget stilfulde. Sammen med havtorn, lavendel og salvie giver de staudebedet et flot glans.

Sammen med de lyse tulipaner er også mange voksende hvide Allium ‘Mount Everest’ og et hvidstribet græs ‘Overdam’. Det er faktisk min favorit prydgræs. Min bøgehæk er stadig kobberfarvet, og den skaber en smuk kulisse til tulipaner og alt spirende grønt.

Pilekurve er overalt i haven. Jeg har en forkærlighed for dette naturmateriale. Jeg bruger dem til at skjule bekvemme plastpotter med træer, buske, stauder og sommerblomster. Flere af dem er udendørs hele året, hvilket betyder, at de efter et par år ender på komposten. I krukkehaven blomstrer stadig hornvioler, og de har fået følgeskab af forskellige forårsløg. På terrassen er vores grill ankommet. Denne terrasse har altid skygge og er omgivet af skyggetolerante planter: buksbom, sølvlys, kærmindesøster ‘Betty Bowring’ og den beskedne hortenisa ‘White Dome’. I pilekurve findes blå hortensia, og i betonkrukker formklippet Ligustrum vulgare. På billedet til højre vokser hvidstribet græs, kærmindesøster ‘Mr. Morse’ og cremehvide tulipaner. I disse pilekurve vokser Muehlenbeckia og i sommer også slyngplanter.

Jeg har købt nogle nye sorte krukker, til venstre med hosta ‘Golden Tiara’. I baggrunden kan man se min store formklippede benved og en stedsegrøn hæk.

Jeg har taget stiklinger fra min benved, der vokser sammen med skovmærke og klokkeskilla.

Køkkenhaven er parat til sommerblomster, og min nye stedsegrønne hæk mod naboen vokser pænt.

Overfor køkkenhaven blomster forskellige forårsbebudere. Dette sted er et vanskeligt sted og faktisk lidt af et eksperimentarium. Staudebedet er blevet redesignet flere gange. Lige nu er det et vildt design med blomster i lilla og blå toner. Den lilla tulipan ‘Purple Prince’ har den samme violette nuance som Allium ‘Purple Sensation’ og er trofast tilbage hvert år.

Midt i haven er en stor terrasse med pergola. Terrassen endnu umøbleret, jeg venter på bedre vejr. Overfor terrassen er der et rigtig stort staudebed, som om sommeren bliver et blåt hav. Sidste år blev flere kugleakacier og en Himalaya-birk plantet i bedet. Jeg er spændt på, hvordan det kommer til at se ud.

Nepeta ‘Walkers Low’ og flere hundrede tulipaner er på vej op i det blå staudebed. Jeg har sorte ‘Queen of Night’ men også ‘Black Hero’. Efter tulipanerne kommer Allium sphaerocephalon til at blomstre langt ind i sommeren.

Min pergola er placeret over spisepladsen, og på siderne har jeg plantet vildvin. Jeg drømmer om lianer af vildvin hængende fra pergolaens loft. I år håber jeg, at den når hele vejen op.

Sølvfarvede stauder, vibeæg og tulipaner i aftenslys.

Bølgekronet storkenæb ‘Samobor’, den er vokset op og er begyndt at blomstre. Jeg er helt vild med farven.

En uventet smuk tulipan. Med den ønsker jeg dig en dejlig søndag i haven.

Du kan se meget mere til Ulrika’s have på hendes instagram-profil, som du finder lige her.