Endelig er det blevet forår, og det kan både mærkes og ses i haven. De store kastanier er sprunget ud, og det er mange af de små skovbundsplanter under træerne også.


TEKST & FOTO: JEANNETT FRUERGAARD
Det er lige nu, at skovhaven er finest. Senere lukker det hele til i en frodig sammenfletning af bregner og storkenæb, men lige nu er der plads til, at de små lidt specielle skønheder kan titte frem mellem alle forårsløgene. Det er nok 15 år siden, jeg anlagde skovhaven. Den har løbende været under forandring og er gået fra at være en mini samlerhave med små skønheder, som ikke ses så ofte, til at gro efter for derefter at blive rettet til igen.  Lige nu er jeg ved at omlægge den. Vi har fjernet et alpint bed og lavet det hele om til skovbed, så der nu er mere sammenhæng i hele haven.
I dag har skovbedet et mere frodig udtryk. Storkenæb, bregner og storkonvaller, akelejer og hosta har fået lov til at brede sig. Om nogle uger lukker det hele sammen, og så passer skovbunden næsten sig selv resten af sommeren.
Noget af det, der fylder i skovbunden lige nu, er kejserkroner, som jeg har hentet hjemme i min mors have. De trives rigtig godt her under de store træer. Der er en del forskellige forårsløg, de fleste har tidligere haft et liv i krukker for derefter at blive plantet ud i bedene.

Skovtulipanerne aner jeg ikke, hvor kommer fra, men de breder sig flittigt, og det må de gerne, de er skønne. Jeg har også lige plantet nogle store buksbom ind i bedene. Dem har jeg fået fra en anden have, hvor de var i overskud.
Jeg tænker, jeg vil prøve at klippe dem i kugler, så de kan pynte i bedene om vinteren, hvor her ellers kan være meget bart.
Der er også stadig nogle få af de lidt mere specielle skovbundsplanter tilbage. De mest robuste har overlevet årene, hvor der var mere fokus på baby end på skovbed.
Jeg har desværre ikke navnene på ret mange af dem, da de små skilte er forsvundet med årene. Men nogle af de planter, der ses på billederne her, er både gul hundetand og en lidt lysere med smukke aftegninger. Jeg er vild med de små turbanligende blomsterhoveder.
Her er også anemoner, både lilla, gule og dobbelte hvide. Det er ikke noget særligt, men de er alle sammen skønne på hver deres måde. Jeg ønsker mig en lille lyserød anemone med fyldte blomster. Sådan en havde jeg engang, den er virkelig dejlig, men desværre også lidt sart. De smukke fyldte hvide blomster bag ved den lilla kobjælde, Pulsatilla, er en smuk dobbelt blodurt.
Det er ikke kun i skovhaven, der sker noget. Staudebedene begynder også at vokse til, og i det hvide bed står der lige nu mange narcisser og blomstrer.
De smukke hvide krokus ‘Jeanne d’Arc’ er helt væk nu. De er blevet afløst af narcis ‘Thalia’, den smukke hvide ‘Princess Zaide’, og pinselilje ‘Pheasant’s Eye’ samt nogle skønheder, jeg desværre ikke har navnet på.
Hvid hjerteblomst, Dicentra spectabilis ‘Alba’, er begyndt at blomstre, den er så fin.
De her har været dækket lidt til, men nogle af de andre i bedet har desværre taget en smule skade af frosten.
Siden sidst har vi været flittige med at lave havegange, lægge grus og plante bøgehække bl.a. rundt om trampolinen. Der er kommet grus i alléen og blevet plantet bøgehæk på ydersiden. Nu mangler der bare lidt varme, så planterne kan springe ud – samt en låge for enden. Måske kan I skimte farven på stolperne.
Ved siden af trampolinen har vi lavet en lille siddeplads, hvor der skal være bålplads. Rundt om det hele er der plantet rødbøg, som bliver klippet lidt i kurver. Vi har også lavet små blogge af rødbøg ved siden af, en cirkel og en asymmetrisk trekant. Det er meningen, at det skal klippes i bøgepur.

Der er også blevet lavet gange i køkkenhaven, og der er blevet kørt grus i dem. Det var egentlig meningen, at jeg ville have haft en buksbomhæk langs gangene, men det fortrød jeg i sidste øjeblik. Tanken om, at alle de små hække skulle klippes, var det, der overtalte mig til en trækant i stedet. Nu kommer der små kugler rundt ved hver sidegang i stedet for, og det tror jeg helt ærligt, min ryg på lang sigt vil takke mig for.

Nu mangler vi lige at få gjort jorden klar, og så er det bare i gang med frøposerne.
Jeg har været lidt i gang her i drivhuset, men det kolde vejr har virkelig sat forspiringen på prøve i år. Til sidst måtte jeg isolere drivhuset med flamingoplader og supplere med varme om natten. Nu er der heldigvis ved at være små spirer på vej. Jeg havde gerne set dem lidt længere fremme, men jeg tænker, at så snart der kommer noget varme, så kommer det hele i gang.
I frugthaven er frugttræerne endelig ved at springe ud. Det er for mig virkelig et forårstegn, så starter festen. Vi vil anlægge blomstereng under træerne i år, det bliver fint, tror jeg.

Så på to-do-listen for maj måned står der så, prikle, så, så, så, så…

Det kunne være hyggeligt at høre, hvad der står på din to-do-liste her i maj. Uanset hvad, så håber jeg, vi får godt havevejr.

 
Du kan se meget mere til Jeannette’s have på Instagram og på bloggen Ævlebævle