Kommer du til Århus, må du absolut besøge Den Gamle By, for det er en oplevelse, især når du ser den med den haveinteresseredes øjne. Og kommer du ikke lige på de kanter foreløbig, kan vi her på HAVEFOLKET tilbyde dig en virtuel tur, hvis du læser med her.


TEKST & FOTO:  HENRIK

Vi har lavet artikler herfra før, og vi kommer her nok også igen. Den Gamle By i Århus er bare et mægtigt inspirerende sted – også for havefolk som os. For år tilbage besøgte jeg museet sammen med min nevø og niece, og deres kommentar til stedet var, at ‘det var noget gammelt skrammel’. Ikke alle er åbenbart lige nemme at imponere, men mange af os har en umiddelbar kærlighed til gamle skæve huse og ikke mindst til de haver, der klæder den slags. Vi starter ved drivhusene – i høj sol, så lyset er lidt skarpt.

Handelsgartneriet Bernstorff
Museet har faktisk et lille gartneri, som producerer planter til salg. I rækker af mistbænke dyrker de forskellige planter, primært krydderurter, og i formeringshuset opformeres potteplanter af gamle sorter pelargonier og en lang række forskellige duftgeranier. I Paradedrivhuset står potterne udstillet på rad og række.

 

Ved mistbænkene er der blevet plads til nogle bistader, som huser nogle særdeles velopdragne bier, så både børn og voksne kan stikke snuden helt ned i staderne, men selvfølgelig kun når bierne røgtes. Det smukke gule hus med de stablede potter var oprindelig gartnerens bolig. Der gad man godt bo, ikke?

Bag gartnerboligen ligger bulladen, der er en bygningskonstruktion, som rækker helt tilbage til middelalderen. På denne dag var der her et ekstra udsalg af sommerblomster og stauder. Overalt i byen er statister med til levendegøre byen, og selv gæssene spiller med. Gamle potter med patina er i den grad med til at skabe stemning. Man nænner næsten ikke at bruge dem, for så ødelægger man jo opstillingen.

Apotekerhaven
Rundt om hjørnet og ind i en baggård. Her finder du en have med alverdens lægeurter. Mange vil du kende som helt almindelige krydderurter, mens andre er mere eksotiske. De rammes ind i sirlige bede af brede trærammer, og haven er opdelt i flere rum af lave, klippede buksbomhække. De enkle, pyramideformede klatrestativer er vældig inspirerende. De kræver lidt mere end almindelig fingerfærdighed at gøre efter, men jeg tror, det skal prøves en dag. Med til haven hører også et smukt lysthus fra 1760 – en tid hvor det blev moderne at opføre den slags huse, som ikke havde noget praktisk formål, men hvor man kunne sidde indenfor og se ud på naturen og iagttage og undres.

 

Borgmestergårdens Have
Denne fine have er formel og anlagt til ren nydelse. Alt i haven er til pynt og præget af stram orden som f.eks. det smukke parterre af formklippede buksbom. Det er borgerskabets have med græs, som skal klippes og holdes tæt og grønt, som tusinder og atter tusinder græsplæner er blevet det, siden dette haveelement blev introduceret. I haven finder du endnu et lysthus, hvor borgerskabet kunne være i haven beskyttet mod solen, som ville give den uklædelige solbrændthed, som hørte arbejderne til.

 

HUSMANDSHAVER
Bag Frk. Wahlstrøms hus og Uldspinderiet finder du en række små haver, som de har set ud ved mange husmandssteder og små byhuse. På en lille stump jord kunne man avle grønsager og frugt til at supplere husholdningen med og måske endda sælge lidt. Her var der plads til nogle høns, gæs og bier, men også prydhave med mange af de planter, vi idag forbinder med cottagehaven, som jo er den engelske udgave af denne havetype.

 

EILSCHOUS BOLIGER
Bag disse friboliger for præsteenker og borgelige jomfruer finder du endnu en række små byhaver ligesom husmandshaverne. Disse er anlagt på en skråning og er interessante at tage et kig på, hvis du vil se, hvordan du kan udnytte sådan et terræn til nyttehave. De er dog også værd at opsøge, fordi haverne indeholder stager til humle. Det har jo tidligere været en ret væsentlig plante at have i husholdningen, da det som bekendt er en hovedingrediens i fremstilling af øl.

Der er masser af inspiration at hente rundt om i de danske museumshaver – måske du skulle planlægge et besøg i en af dem i den kommende ferietid?

HVOR:
Den Gamle By
Viborgvej 2
8000 Århus C
WEB: