Bølgende stauder i blå og lilla toner dominerer store dele af haven i juli måned. De giver et vildt indtryk, og jeg elsker den effekt, når jeg ser på mine bede på en vis afstand. Jeg er streng, når det kommer til valg af planter. For mig handler det om at skabe en fredelig have med hjælp af en begrænset farvepalet.


TEKST & FOTO: ULRIKA SABEL

Jeg har to store staudebede med blå og lilla nuancer. Bedet ned i haven er baseret på masseeffekt af en enkelt staude, katteurt. Lidt senere på sæsonen vil også der være et gardin af russisk salvie i baggrunden af bedet, men den blå-lilla farve er meget ens. Bedet til højre er helt anderledes med detaljer og mange forskellige stauder og blå og lilla nuancer.

Katteurt nepeta faassenii ‘Walkers Low’ er en fantastisk nyttig staude og meget populær hos bier og humlebier. Hvis du går tæt på, så du kan høre en konstant summende lyd. Dette år er de kæmpestore efter forårets levering af kompost. Det er næsten en havudsigt fra terrassen.

Staudebedet er specielt smuk i aftenlyset, når Allium sphaerocephalon svæver over blomsterne.
Dette staudebede er min absolutte favorit, og er sammensat af flere forskellige planter. Det er et solrigt og veldrænet sted, og mit valg af planter er blevet justeret i overensstemmelse hermed. Bedet har et salvietema og er blevet skabt ud fra en pakke frø af salvia superba ‘West-Friesland’, som har et aromatisk løv, der lugter af honning. På svensk kaldes den honningsalvie og er endnu ikke købes på planteskoler her i Sverige.
Salvie med smukke rødlige blade. Det er den almindelig krydderurt, der blomstrer.
Almindelig salvie, kranssalvie, staudesalvie, lavendel, kæmpeverbena, lammeøre, havtorn, prydgræsser og djævelsbid er tæt pakket sammen. Det er næsten ikke nødvendigt at luge her.

Udvidelsen af staudebedet er en lille krukkehave med blomstrende basilikum og dahlia. Dette er passagen mellem helt vilde blå-lilla farver og den hvide forhave.

Det er første år, jeg dyrker dahliaer. Der er lidt af en udfordring med alle de snegle, der lever i min have. Men de er ganske forbløffende blomster. Jeg tror, jeg har fået lidt dahlia-feber. Denne sort er den første til at blomstre. Det hedder ‘Small World’ og er kun 4 cm i diameter og hvid med små lilla detaljer.

Når du forlader den blå-lilla have, vil du vil blive mødt af en helt anden stil i den hvide have. Det grønne græs er købt på vej hjem fra CPH Garden, og i resten af potterne vokser euphorbia ‘Diamond Frost’ og mynte ‘Mini mint’. Denne del af haven kan jeg fortælle dig om en anden gang.

Foråret og juni måned har været intense, og jeg har for første gang haft flere besøg i haven. Det har været sjovt, men har betydet en masse arbejde og forberedelse. Juli er tid til nydelse, hvile og gøren nytte. Jeg tager sig af haven, og haven vil tage sig af mig. Det bedste er, at jeg ikke er alene. Mine børn er begyndt at finde ud i haven. Vores wi-fi strækker sig ud på terrassen, så min teenagesøn (13 år) har fundet vores havesofa. Min yngste datter (6 år) såede de fleste frø i foråret, plukker blomster og høster bær i køkkenhaven.

Min ældste datter (12 år) er begyndt at dele min interesse for fotografering. Hun tager de bedste billeder af sin mor i haven. Haveglæde er klart bedst, når den deles. Tak for at lade mig dele min glæde med jer. I ønskes en god havesommer!

Du kan se meget mere til Ulrikas have på hendes instagram-profil @enskimrandetradgard, som du finder lige her.