Fra en have med meget blåt og purpur er det her i den sene sommertid orange, røde og gule farver, der sætter scenen i vores blomsterhave.


TEKST & FOTO: LONE

Hver årstid har sin helt egen charme. Og ikke mindst sensommeren har sin helt egen farve og lugt. De grønne farver bliver dybere, nogle blade begynder lige så stille at blive mere gyldne i tonerne, og ikke mindst i blomsterhaven er det sæson for det gyldne. Det er nærmest symbolet på sensommer, og her i landet, hvor sommeren efterhånden ofte dukker op i slutningen af august eller starten af september, passer det fantastisk ind med de gule og røde nuancer på dette tidspunkt. For allersmukkest er de i dug og varm morgensol omkranset af sensommerens spindelvæv.

For år tilbage fik jeg en lille gruppe af gyldenris af en haveven. Siden har de vokset i haven, og jeg nyder dem hvert eneste år – særligt i denne tid, hvor knopperne står gule.

Bliver gruppen for stor, og det gør den ind imellem, så hugger jeg noget af med spaden i forår eller efterår.Piet Oudolf og Kjeld Slot er inspirationskilderne for min kærlighed til den smukke og livsglade solbrud. Desværre er den ikke begejstret for vores tunge lerjord, så den vokser ikke særligt i størrelse. Faktisk skal jeg passe godt på dem, for at de ikke bare bliver helt væk. Af samme årsag er den høje tagetes et meget velkomment indslag i blomsterbedene. De har noget af samme form og farve og bliver derfor puttet ind, hvor der er huller her i efteråret.

Tagetes skal jo forkultiveres, men heldigvis er det ikke et svært projekt, og jeg er tilmed så heldig, at jeg har en skøn havemor, der hvert år leverer flere typer tagetes. Nogle frøsår sig også villigt i vores højbede i køkkenhaven.De gule appelsintagetes er et fast indslag i køkkenhaven, og her i sensommeren har de endelig fået det volumen, som jeg elsker dem for. De lyser op og spiller op til solsikkerne, som fuglene har sået rundt om i haven.

Jeg dyrker også tagestes i køkkenhavens bede mellem løg og krydderurter. Når de tidlige afgrøder er færdige, får tagetes pladsen, og så pynter de resten af sæsonen.

Haven har også større områder med purpur og lyserøde blomstringer. Lige nu er det sommerfuglebuskene, der blomstrer i rigt mål.