Min have er en rigtig sensommerhave, og siden det sidste indlæg i starten af juni er der virkelig sket meget. Både græs- og staudebedene, men bestemt også køkken- og skærehaven er nærmest eksploderet i et blomsterflor, som var ret svært at forestille sig tilbage i maj-juni måned.


TEKST & FOTO: JEANNETT FRUERGAARD
I mine græs- og staudebede er der plantet tæt og i store grupper, ca 10-12 planter pr. kvadratmeter. Jorden er sandmuld, og som jeg også har nævnt tidligere, så lagde vi haven an i april 2016, hvor vi plantede det hele.

 

 

Fordi haven er så ny, som den er, og sikkert også, fordi der er så stor forskel på forår og efterår i min have, så får jeg nogle gange stadig den der Hvad skete der lige der-følelse, når jeg går ud i haven.

 

Jeg elsker virkelig min have, jeg elsker følelsen af at skabe noget, men jeg elsker endnu mere, at vi er der, hvor vi nu også har tid til at nyde haven og alt det, vi har skabt derude.

 

Bedene med græsser vokser virkelig hurtigt hen over sommeren, men også i køkken- og skærehaven er der stor forskel på årstiderne.
Det har været en lidt kold og våd sommer i år, og det har sat sit præg på køkkenhaven. Mange ting er forsinket, og nogle planter kom aldrig helt i gang. Jeg har virkelig rykket mig selv i håret af frustration en del gange hen over sommeren, men nu, hvor det hele er på sit højeste, er frustrationerne glemt, og hullerne er dækket af andre planter, der er vokset ind over.

 

 

Lige for tiden er det i denne del af haven, jeg bruger mest tid, både fordi der altid er lidt mere læ og lidt mere sol her end i resten af haven, og helt ærligt, de to ting har altså været lidt af en mangelvare i år. Det skyldes også, at det nok er et af de steder i haven, der kræver mest arbejde. Her skal luges, plantes og sås, og så er deadheading daglig en nødvendighed for at sikre en lang blomstring af alle sommerblomsterne.

 

Filippa har sin egen lille have i køkkenhaven. Her har hun jordbær, ærter og som sin mor alt for mange blomster.
Guldregnalléen vokser stille og roligt mere til. Det har fungeret godt med de hvide og limegule farver i bedene under træerne, men jeg vil have lidt mere limegult i til næste år.

 

I år har vi for første gang haft åben have. De sidste to weekender har haven været åben for gæster, og nogle grupper har været forbi i hverdagene. Det har været så sjovt og hyggeligt at have besøg i haven, og vi er helt overvældet over, hvor mange der har været forbi.

Jeg har indrettet vores lille gamle lade til kaffestue – gratis genbrug, og det er blevet super hyggeligt, hvis jeg selv skal sige det. Herinde er der de sidste par uger blevet snakket en del om haver, planter, havedesign og en hel masse andet.

 

Haven er åben den 9. – 10. september 2017, og jeg glæder mig allerede til igen at åbne havelågen for nye haveinteresserede på inspirationstur.

 

Du kan se meget mere til Jeannette’s have på Instagram og på bloggen Ævlebævle