Velkommen til vores have. I denne måneds artikel skal I med på havevandring i vores kolonihave på 400 m2. Fra at være en fuldstændig bar grund for godt to år siden er den nu ved at være godt fyldt ud. På denne tur kommer du med rundt i det meste af haven.


TEKST & FOTO:  BONNIE HALL

ENTRÉEN
Vores indgang er tænkt som en entré. Entreen skal være en huleagtig tunnel. Her skal være mørkt. Hen over entreens loft klatrer en stedsegrøn kaprifolie sammen med engelske roser og et par blåregn.Efterhånden, som de klartende ting vokser til, bliver entreen mørkere og mørkere. Jeg har derfor skiftet beplantningen ud til bregner og hasselurt. Jeg er ikke sikker på, at græsset kan overleve, efterhånden som der kommer mindre og mindre sol ned.

Alternativt vil jeg plante trædebregner. På sigt forestiller jeg mig, at det giver en jungle-entre. Man går gennem en mørk tunnel og ud i lyset.

OVERSIGT
Fra vores skur kan man få et godt oversigtsbillede af haven. Herfra kan man se det meste. Det er genialt et par gange i løbet af sæsonen at sende en dreng herop og tage nogle billeder. Så kan man rigtig se, hvordan tingene udvikler sig hen over året.
Jeg drømmer faktisk om at lave nogle højbede heroppe med krydderurter eller jordbær. En ide, som jeg har stjålet fra Dorthe Kvist.

SYDHAVEN
Vores have er sydvendt. Det betyder, at man fra den mørke entre kommer ud i et meget lyst haverum. Her kan gro alle de sol-elskende ting inkl. purpursolhat, som kan volde problemer i mere skyggefulde haver. På dette billede kaster pergolaen, som ses på billedet nedenunder, skygger ind over sydbedet, men det er kun, fordi billedet er taget hen under aften.

I venstre side af haven har jeg bygget en pergola. Igen en lidt mørk tunnel, men denne gang med et lille haverum, som jeg kalder alkoven. Der er morgensol i alkoven. Pergolaen på denne side af haven skærmer mod vind og lyd fra vest. De fleste kolonihaver ligger i nærheden af større veje. Det gør vores også. Cirka 250 meter bag vest-pergolaen ligger en motorvej. Det er tanken, at den stedsegrønne efeu på pergolaen vil hjælpe med at reducere støjen. Ikke at her er meget trafikstøj – det er der faktisk kun, når det regner og blæser, men det giver alligevel mere ro. I det hele taget har jeg i høj grad anlagt haven efter støjkilder – mere end efter solens placering. Også derfor ligger vores terrasse østvendt og ikke vestvendt som de fleste andre.

Op ad huset mod syd er plantet en blåregn. Det er tanken, at den skal dele sig oppe over vinduernes øvre kant og lægge ranker op over vinduerne.

Jeg elsker blåregn. Den kan så meget – og dens løv er det smukkeste i verden. Den blomstrer på et tidspunkt, hvor man virkelig trænger til at se noget springe ud, og resten af sæsonen er den bare smuk og skulpturel.

Jeg har en drøm om, at alle kvarterets frøer vil slå sig ned i vores have. Indtil videre har jeg ikke set en eneste frø, men vi har guldfisk og koikarper i dammen.

Fiskehejren har opdaget dem, så vi har mistet en enkel. Jeg håber, at hejren glemmer os igen eller synes, at vores airedaleterrier er for forstyrrende.

Udkigget henover sydbedet mod vestsiden af haven. Naboerne er altid meget tæt på i en kolonihave. At indrette en kolonihave er en balancegang mellem at være gæstfri og imødekommende og afskærme sin have fra indkig udefra. Det er ved at lykkes. Mange forskellige naboer kommer forbi i et ærinde eller til en snak, og det er dejligt.

 

Haven er ved at være godt afskærmet mod vejen. Man er faktisk nødt til at komme ind i haven, hvis man vil have et kig, og det er der heldigvis mange, der gør.

BIGÅRD
Hvis man går ned ad pergolaen til den bagerste del af haven, kommer man til vores bigård.

Det er en meget lille bigård med kun ét stade, men jeg påtænker at udbygge den til to stader næste år. Vores bifamilie er meget fredelig. Faktisk så fredelig, at man kan gå til dem uden røg. De har ikke forsøgt at stikke en eneste gang i løbet af sæsonen, selvom vi ikke har brugt røg. Det er skønt, især når man har børn, som også gerne vil være med, når bierne skal tilses.

DRIVHUS
Jeg har altid ønsket mig et drivhus, men fik aldrig råd til det i mine tidligere haver. Denne gang tænkte jeg, at jeg bare VILLE have et.

Så derfor blev drivhuset sat, før jeg havde vægge eller el i huset. Og det er jeg glad for. Her er skønt på alle årstider. Om vinteren bliver det isoleret  og opvarmet til 5-7 grader. Så kan de frostfølsomme planter overleve, og alt det, der er efterårssået, kan også få en lidt beskyttet plads.

Den skarpe iagttager vil opdage, at der er et espalieret træ for enden af drivhuset. Det er et ferskentræ. Det giver en masse dejlige frugter. Det ærgerlige er bare, at de alle sammen er klar på samme tid.

TERRASSEN
Terrassen er som sagt østvendt. Det fungerer fint. Man sidder i lyd-læ på terrasen, og det er guld værd, synes jeg. Jeg kunne godt tænke mig at lave terrassen mere loungeagtig, så man bedre kan slænge sig, men på den anden side, så skal det også være et sted, hvor vi kan spise, så det må blive et kompromis.

Den anden side af terrassen er udstyret med en bænk, hvor der er sol i lidt længere tid end på terrassen.

Fra bænken er der udkig mod det meste af forhaven. Man sidder stadig afskærmet, men kan overskue det meste.

POTTESKUR
Hvis man går over terrassen og om bag huset, så finder man et lille midlertidigt potteskur, som er bygget af nogle gamle døre, som jeg fik af en nabo. Her er godt at stå og så eller prikle ud. Og alt det, som er sået eller plantet, står lidt beskyttet.

Det fungerer faktisk super godt. Så hvis I har en lille bid have tilovers, så kan jeg varmt anbefale sådan en lille arbejdsstation. Jeg skal bare lige have lagt en plexiglasplade over toppen.

FRUGTHAVE
I den forreste del af haven er jeg ved at anlægge en frugthave. Det bliver et særskilt haverum.

På billedet (herunder, red.) mangler jeg stadig en låge til indgangen. Den kommer lige om lidt. Op ad stolperne er der planter en mosrose og en klematis på den ene side og en loganbær på den anden side. Når det kommer i gro og vokser op, vil det give en mere frodig indgang end det noget afpillede look lige nu.

Til højre i frugthaven er der nu bygget et espalier, hvor der skal plantes 14 æble-, pære- og blommetræer i 45 graders vinklet søjletræer. En vinkling på 45 grader skulle give den bedste frugtsætning og hæmme væksten af selve træet. Jeg har bestilt træer på svage stamme, og da de vinkles mod nord, skulle det give optimale forhold. Man kan godt købe decideret søjlefrugttræer, men disse træer er ikke de gamle danske sorter, men nye sorter specielt udviklet til formålet. Jeg vil gerne have de gamle sorter, så derfor har jeg bestilt små etårstræer. Så kan jeg selv forme dem med den rette beskæring og opnå samme resultat – det tager bare lidt længere tid. Indtil videre har jeg kun plantet tre træer. De sidste kommer i næste måned

Bedet i midten skal blive et urtebed. Jeg er fuldstændig vild med Winnie Poulsen og hendes bog “Have hver dag”. Jeg har læst bogen flere gange, og især hendes afsnit om urter til te er fantastisk. Inspireret heraf er jeg ved at anlægge et lille urtebed, hvor jeg kan dyrke de mest brugte urter. Solbærbuske har jeg allerede et andet sted i frugthaven, så i højbedet kommer der hestemynte, marrokansk mynte, citronkatteurt, citronverbena, lavendel og et par andre ting. Så er der hele sommeren mulighed for at samle blade til te. Det smager fantastisk, og mine børn er vilde med det. Skulle man få så meget, at man har overskud, så er det bare at tørre og gemme til vinter.

TAK FOR BESØGET
Det var så nogenlunde det, jeg kunne byde på i den lille have. Den er ved at være tæt pakket. Der er snart ikke plads til flere projekter, med mindre de søde naboer giver mig deres have 🙂

Tak for besøget. Det var en fornøjelse at få lov til at vise dig rundt i vores lille have.

 

Du kan læse meget mere om Bonnie og hendes haveliv på bloggen ‘Projektkolonihave’, som du finder lige her
Er du vild med Bonnies havestil, så besøg også sitet,  Gardening By Hall, hvor Boonie tilbyder rådgivning til udvikling af den private have.