Hvis jeg skulle tage en ven i hånden og gå en tur rundt i vores have, så ville det for bare en måned siden have handlet mest om fremtidsplanerne for haven. Men inden for den sidste tid har vi fået taget et ordentligt ryk, så heldigvis er der efterhånden lidt, der begynder at falde på plads.


TEKST & FOTO: TINA ØSTERGAARD SIMONSEN

FORHAVEN
Så altså – vi starter med at komme ind ad indkørslen. Her ligger vores nye drivhus på højre side og mit lille nyanlagte “ankomstbed” i forlængelse heraf. Her har jeg flyttet fliserne en række og gravet og gravet i det elendige stabilgrus nedenunder og har netop nu plantet et bed med græsser og enkelte kugler. Holdt i hvidt og grønt for at få en nogenlunde rolig flade mod det sorte træ og vores gule murstenshus. I bedet er der desuden gjort klar til, at vi kan støbe to stolper ned, som skal bygges op med enkelte vandrette sorte lister på og blive til bagvæggen på vores pergola ved spisepladsen. Eventuelt med et espalieret frugttræ op ad sydsiden ind mod bænken.

Når man går rundt om bedet, kommer vores hoveddør på venstre hånd og på højre hånd vores spiseplads med hjørnebænk og et ovalt bord (se foto herover, red.)

Spiseafdelingen ligger i dette lille fortættede rum mellem drivhuset og huset. Vi overvejer stadig, om der skal et solsejl over eller bare være åbent opad. Vi var så heldige at få spisebordet gratis af en sød nabo, men på sigt skal vi have bygget et større – vi har nogle store brede gulvplanker i Sverige, som ville være rigtig flotte til formålet. For når bare vores egen lille familie er på seks personer, så skal der alligevel et temmelig stort spisebord til, hvis naboerne kommer til aftensmad…

Fortsætter man videre frem, ses vores nye lille “Middelhavs-solspot” med nogle store krukker fyldt med krydderurter, et lille figentræ og et blommetræ (som blev til overs i hele den store omrokering). Her er der den skønneste eftermiddags- og aftensol op mod husmuren.

Her ligger også vores lille legeafdeling med sandkasse og køkkenvæg, som børnene bruger i ét væk. Så man vil nææææsten kunne stikke tæerne i sandet i sandkassen, når man til sommer sidder og nyder eftermiddagssolen.

Videre rundt om hjørnet kommer så indgangen til vores drivhus inde på højre side.

Foran drivhuset har jeg fået flyttet alle højbedene, der tidligere stod ude langs med bøgehækken, så de nu får en mere solrig placering for enden og derfor kan bruges som køkkenhave – suppleret med de højbede, jeg kan få plads til inden i og oven på drivhuset. Jeg glæder mig helt vildt til at fylde dem med jord og lækre grøntsager til foråret! Og så skal vi have fjernet græsplænen og lagt ny belægning af fliser/grus, som passer til de nuværende betonfliser og til den belægning, som vi vælger i drivhuset.

Det var forhaven. Så nu skal vi enten en tur ind gennem stuen eller gennem den nye udgang i bøgehækken og ud på fællesarealet for at komme om i vores baghave. Forhave og baghave er nemlig ikke forbundet. Her ude på fællesarealet har jeg taget mig den frihed at sætte bærbuske hele vejen langs vores husmur. Der var bare en græsplæne før, så det føltes som det rene spild ikke at udnytte sådan en god sydvendt mur.

BAGHAVEN

I baghaven kommer vi fra spisestuen ud på en lille fliseplads, som på sigt skal erstattes med en træterrasse. Her har vi morgen- og formiddagssol, og da haven skråner, bliver det om foråret en rigtig skøn lille gryde, hvor der altid er langt mere lunt end på den anden side af hækken.

I modsætning til den kultiverede forhave med rette vinkler og lige linjer, må baghaven godt være vild og naturpræget. Græsstierne er jeg gået i gang med at erstatte med naturfliser, som vi har taget med hjem oppe fra vores grund i Sverige. Legehuset har vi flyttet fra forhaven og hen i hjørnet her i baghaven, da der ikke længere var plads til det foran. Men det har kun været godt at få det herom, da det giver haven mere dybde, og bedet foran legehuset, som ikke fungerede så godt før, da det har en del mørkt løv, står nu langt mere tydeligt frem. Nu skal vi bare lige have lagt et gulv i det lille hus, og tobakspibeplanten skal vokse op og skabe et grønt tag.

Min yngste datter og jeg fik desuden fjernet tre fliser i kanten af terrassen her, for at gøre plads til et lille skyggebed med hostaer, bregner, juleroser og hasselurt – og vigtigst af alt et lille bad til havens frøer, som min datter brugte lang tid på at indrette.

Op mod det sorte højbed midt i haven stod før alle mine krydderurter, men da de fleste af dem nu er rykket om i forhaven, fik jeg mulighed for at anlægge et nyt bed. Her kommer mere spræl på farverne, end jeg tidligere har haft i det store bed i midten, så jeg glæder mig helt vildt til forårets løg-fest! Jeg har dog af økonomiske grunde kun købt en enkelt af hver staude, så der kommer til at gå lidt tid, før bedet er helt vokset til. Det er noget med fremover at dele og dele stauderne. Engang kommer hele dette areal også til at skulle fungere som bare ét stort bed med kun den lille trægangbro og stierne af trædefliser igennem. Også gerne med et par små søjleformede træer, så man føler sig helt omfavnet af “den vilde” natur.

 

I dag kan man så gå gennem vores højbede, og her kommer vi så til vores rodehjørne. Her ligger fx en masse jord parat til at blive fyldt i de kommende køkken-højbede, her ligger ubrugte plantekasser, grusbunker og overskudsstauder. Her står også et lettere umuligt æbletræ. Grunden til, at dette bare er blevet rent roderi, er, at vi inden for de næste par år skal have lavet en tilbygning, som kommer til at gå et par meter ud i haven netop her. Og når man er i gang med sådan en større etablering af haven, så er der bare hele tiden rigtig meget, der skal opbevares et eller andet sted. Så faktisk var det lidt en lettelse, da vi bare accepterede, at her er vores rod. Så har vi da et sted at putte det, så det ikke er over det hele!

Så her i rodehjørnet slutter min lille tour rundt i vores to små haver. Det er et lidt surt sted at slutte – det beklager jeg. Vi kan jo gå tilbage og få en kop varm hyldebærsaft et andet sted i haven. Som jeg havde forudset, kunne min havevandring ikke helt undgås også at blive lidt fiktiv. Men dejligt, at I ville tage med på tur alligevel.

Vil du læse mere om Tinas familiehave, kan du finde hende på Instagram lige her.