Så længe frosten ikke er gået i jorden, er det stadig muligt at få lidt sved på panden med noget gravearbejde i haven. Det er nemlig et godt tidspunkt at få delt flere af dine stauder på. Så sving bare spaden.


TEKST & FOTO: HENRIK

Vi kan godt blive enige om, at vi i disse tider nok mest er til knitrende brændeovne og kopper med varm kakao indendøre. Men er der nogle timer med rimeligt efterårsvejr, kan du jo lægge lidt tid ude i den friske luft med noget fysisk arbejde. Så er det jo ekstra dejligt at komme ind i varmen igen. Vi skal dele stauder og det er helt med vilje, at vi gør det her i efteråret, hvor planterne har skruet ned for blusset og er på vej i dvale. Det er lidt drabeligt at se på, og det er en hård omgang for planterne at blive hakket i mindre stykker. Men på denne tid er det faktisk skånsomt for dem, og de har ret gode chancer for at komme godt gennem processen og være klar til at skyde med fornyet kraft, når vi når foråret.

FÅ FLERE PLANTER
Det dejlige ved stauder er, at de ret nemt kan deles. På den måde kan du få mange flere af de planter, du kan lide, og som trives i din have, og det er meget hurtigere end at skulle formere dem fra frø. Præcist, hvor mange du kan få ud af den enkelte plante, afhænger selvfølgelig af, hvor stor den er, og hvor meget du vil satse på, at den nye plante kan overleve og i øvrigt se ud af noget. Hvis du ender med en klump, der kan være i en almindelig en-to liters potte, er du ret sikker på, at du ikke er gået for hårdt til værks.

FÅ SUNDERE PLANTER
Ud over at blive rig på stauder, så er der andre fordele ved at dele dem af og til. Når de bliver delt, er det en foryngelseskur, som kan give dem lidt ny vitalitet, og som holder planterne friske og sunde. Ligesom os andre bliver de lidt trætte med alderen, og en ny tilvækst af rødder samt lys og luft til nye skud giver et boost til stauden.

RENS FOR UKRUDT
Nogle stauder har det med at blive invaderet af ukrudt eller udløbere fra andre stauder. De stauder, der vokser udad som en voksende cirkel, vil næsten uundgåeligt få besat den døde midte af irriterende ukrudt, som er næsten umuligt at luge væk. Det er så meget nemmere at fjerne denne urene del helt, nu man alligevel har gravet klumpen fri.

HVILKE STAUDER EGNER SIG TIL AT DELE?
Stauder med en rimelig ensartet klump er klart de bedst egnede til deling. Hver del vil opføre sig akkurat som den gamle, hele plante. En staude, der danner pælerod, vil derfor ikke kunne deles med denne metode – desværre. Nogle stauder danner udløbere, der kan befries fra moderplanten og sættes som helt selvstændige planter.

HVILKET TIDSPUNKT ER BEDST?
Du kan dele dine stauder både forår og efterår. Fordelen ved at gøre det nu kan være, at nogle visner så meget ned om vinteren, at det kan være svært at se præcist, hvor de er om foråret – på denne tid har du derimod stadig blade og stængler at styre ud fra. Det kan også være rart ikke at skulle forstyrre bedene om foråret, hvor dine forårsløg måske er begyndt at pible frem. Samtidig er det meste klappet så meget sammen på dette tidspunkt, at der er arbejdsplads omkring stauden, det skal der nemlig også til. Du kan dele stauder, så længe jorden ikke er frosset, og det kan jo være til langt ind i december.

HVORDAN GØR MAN?
Nu kommer vi så til det praktiske. Det er så rørende enkelt, at man tror det er løgn. Start med at grave stauden fri. Det kan være fornuftigt både at have en solid greb og en spade ved hånden, når du går i gang. Når stauden er fri, kan du prøve at ryste en del af jorden af, så klumpen bliver lidt nemmere at håndtere, og du får en fornemmelse af rodnettets struktur. Nu kan du så sætte din skarpe spade mod klumpen og hakke den over i et godt, kraftigt hug eller to. Det gentager du, til du har nye planter i en passende størrelse.

SMID HANDSKERNE!
Ikke bogstaveligt. Men vær ikke for blødsøden, gå lidt frisk til det. Nogle stauder kan have en så massiv rodklump, at spaden giver op, og du måske skal bruge en økse eller en sav til at få krammet på den. Men bare hug til – de bedste snit får du, hvis du ikke tøver! Andre er så løse i strukturen, at du kan trække klumpen fra hinanden med fingrene eller vrikke den i mindre stumper med greben.

I JORDEN MED DEM
Inden man går i gang med at dele stauderne, er det klogt lige at have overvejet, hvor de skal bo efterfølgende. Sådan en delefest kan udløse den helt store flyttekabale, så det er godt med en plan – eller i hvert fald en skitse til en plan! Ved du, at du ikke kommer til at bruge alle de nye planter selv, så sørg for at have et batteri af potter klar til at deponere stauderne i. Nogle smider dem ud, men det er da synd. Giv hellere dit overskud væk til værdigt trængende, eller hvad med at veksle dem til guld på næste års plantemarkeder? Kommer de i jorden, så husk at vande godt – men fordelen her om efteråret er, at det sørger Vorherre for i rigelige mængder.