I dag tager jeg dig til en anderledes planteskole i Sverige. Et magisk sted, hvor jeg finder haveinspiration flere gange i en sæson. Følg med til Löddeköpinge Plantskola for efterårsinspiration.


TEKST & FOTO: ULRIKA SABEL

Generelt mener jeg, at mangfoldigheden og sortimentet af planter divergerer meget fra svenske til danske planteskoler. For mig er det en vægtig grund til at købe planter i Danmark. Har du brug for lidt inspiration uden for Danmark, så er en tur til Sverige måske noget for dig. Löddeköpinge Plantskola ligger en halv times kørsel nord for Malmö og dermed tæt på København. Pak bilen med HAVEFOLK, og kør over Øresundsbroen!

 

Hvad er så specielt ved denne planteskole? Planteskolens sortiment er ikke kæmpestort, men alt er nøje udvalgt og passer sammen med de stiliserede havemiljøer, der præsenteres med elementer af ler og jern. Det er lidt af en religiøs oplevelse at gå gennem planteskolen og de tilhørende drivhuse, der udstråler stilhed og fordybelse. Overalt ser du buddhastatuer i keramik og vandkunst samt hører meditative lyde og musik.
På billedet ovenfor kan du se et gulv af sort perlesten og en dobbeltportal af pilebladet pære.
Havedesigner Heidi Palmgren drev planteskolen i lang tid og står stadig for den stil, som planteskolen inspirerer til. Når du læser Heidis bøger, får du en klar besked om havens byggesten: tag, vægge og gulve, og om, hvordan man indretter en have med grønt som det dominerende. Når det kommer till blomster, er hun streng og sparsommelig. Planteskolen tilbyder havemiljøer med stærk indramning, og mange af de planter, der er beskrevet i bøgerne, findes i sortimentet. Hvis du kan lide stilen, så er det en fryd for øjet.
BOGTIPS: Nya trädgårdens rum / Christel Kvant & Heidi Palmgren

 

Planteskolen er udsmykket med inspiration fra andre dele af verden. Denne blå væg kommer fra Bali. 

 

Under mit besøg på planteskolen i slutningen af oktober tabte en ahorn sit røde løv. En have kan også være farverig uden blomster.

Denne vej fører til den traditionelle del af planteskolen med planter på række. Jeg opholder mig her et stykke tid for at beundre en fantastisk salvie.

Foran os ligger drivhuset. Det er en fugtig morgen. Kom med ind…

Inde i drivhuset er der en dejlig atmosfære med musik og lys. Lyst perlegrus knaser under fødderne, og drivhuset er opdelt i flere rum med vægge af vedbend og bambusgardiner. Fra loftet hænger lanterner med lys. I dette rum dominerer den brune keramik.

Planteskolen har en bred vifte af jern- og keramikting til haven. Du finder plantestativer og krukker af jern, vandspejl samt krukker og buddhastatuer i brun og sort keramik. Al keramik er deres eget design og udførelse, og mesteren for det er Heidis søn, Jonte Schlenz. Du kan også købe den sorte farve på flaske og male dine terrakottapotter for at skabe stilen i din egen krukkehave.

 

 

I dette rum dominerer den sorte keramik. Potter hænger ned fra et figentræ, og et fuglebad står på et stativ. Glasruderne er duggede. Det inviterer til at sidde ned et stykke tid.

 

Den blå farve kommer igen på et smukt bord inde i drivhusets tredje rum. Her står der stabler af pilekurve. Gennem væggen af vedbend kan du kigge ind i rummet, vi lige har passeret. Buddha har altid et vågent øje på dig.

 Nu siger jeg farvel til dette fantastiske sted for denne gang. På gensyn.

HER ER VI
Löddeköpinge Plantskola
Landskronavägen 166, 246 55 Löddeköpinge
SVERIGE
@loddekopingeplantskola