Lige nu, mens jeg sidder her og skriver, skulle der helst være forskellige små frøpakker på vej med posten fra både danske og udenlandske frøfirmaer. Det er lige nu tid til at bestille frø, og hvis I spørger mig, er det en skøn tid.


TEKST & FOTO: JEANNETT

Selv om der er koldt og trist ude i haven lige nu, er de her vintermåneder mindst lige så vigtige for haven som fx forårsmånederne. Det er nemlig nu, at jeg lægger haveplaner for det kommende år. Det er her i januar, der laves frølister og bestilles frø til køkken- og skærehaven.

Hjemmesider og plantecentre lokker med frøposer, og der skal en god gang selvdisciplin til, hvis man ikke skal komme til at forkøbe sig. Hvis jeg skal være helt ærlig, må jeg nok indrømme, at dét nogle gange kniber for mig. Det ender altid med en lidt længere ordreseddel, end jeg havde planlagt, inden jeg satte mig til computeren.

Jeg køber de fleste af min frø på nettet. Der er ikke nogle bestemte steder, jeg handler, men jeg har nogle foretrukne sider, hvor jeg altid starter med at kigge efter frø. Det ender da også ofte med, at det er her, jeg køber de fleste frø, når jeg endelig har fået lavet mine lister. Jeg kan nemlig godt bruge ret lang tid på at kigge forskellige hjemmesider igennem. Der går gerne en del aftner hen over et par uger, inden jeg er blevet opdateret, hvad angår nyheder, must have og dem, der lige skal prøves af i år. For mig er det ren hygge og helt klart sjovere end fx at se Badehotellet på tv.

Jeg har en liste, hvor jeg starter med de planter, jeg mangler. Efterhånden har jeg selv samlet en del frøen del frø, så de bliver streget på listen først. Derefter søger jeg på de forskellige sider for nyheder, og nogle af dem bliver tilføjet. Jeg har gerne fire-fem hjemmesider åbne ad gangen, og jeg lægger de planter, jeg gerne vil have, i kurven eller på ønskelisten. Her er det, at flere af siderne bliver droppet, for sletter de indholdet i min kurv efter en time, eller er den væk, når jeg logger ind dagen efter, ja, så er det ikke dér, jeg køber frø.

Jeg er ret vild med floretflowers.com og sarahraven.com, for deres hjemmesider er virkelig skønne. De oser bare af sommerstemning, og det er lige, hvad jeg mangler her i januar. Så har de gode beskrivelser, gode billeder og bedst af alt – de sletter ikke min kurv. Sarah Raven sender endda en mail med min liste, når jeg logger ud. Det er da service.
I år har jeg også bestilt hos Chiltern Seeds. De har et stort og varieret udvalg. Desuden kommer jeg nok også til at købe lidt til køkkenhaven fra frøstativerne hos den lokale. Andre mulige frøforhandlere på nettet kunne være Johnny’s Selected Seeds, Seedaholic og Impecta.

Her er nogle af mine favoritter og must-haves til skærehaven: dusksalvie, stolt kavaler, latyrus, morgenfrue, dild, solsikke, løvemund, frøkenhat, floks, tandstikkerurt, kongekommen, asters, jomfru i det grønne og nogle græsser. Desuden blomsterkarse og en masse valmuer til at give stemning.

Nogle af mine nyheder:

  • Rudbeckia hirta ‘Sahara’
  • Lathyrus ‘Wiltshire Rippel’
  • Stock ‘Lilac Lavender’
  • Cosmos bipinnatus ‘Double Click Cranberries’
  • Scabiosa ‘Fata Mogana’
  • Zennia ‘Queen Lime Blush’