Til Haveselskabets årlige havefestival i forsommeren er der rig lejlighed til at gæste danske haver. Ud fra hjemmesiden kan det være svært at finde frem til de allerbedste, men der er virkelig nogle perler rundt omkring.


TEKST & FOTO: LONE

For mange danske haveinteresserede er det et must at skulle på havebesøg i den weekend, hvor haveselskabet holder havefestival, og mange danske haveejere lukker deres have op for besøgende. Nogle af haverne er professionelle og har åbent året rundt, andre har kun åbent på netop disse to dage, og netop disse kan være svære at vælge ud, når man på to dage gerne vil se det allerbedste inden for ens foretrukne havestil.

Haven, som du i dag skal med en tur rundt i, ligger i Lystrup tæt på Århus og ejes og passes af ægteparret Gardner. Deres voksne datter, som ellers er flyttet for længst, er også venlig til at komme hjem og give en hånd med.

Og masser af arbejde, det er der i en have som denne. Men det er blevet en livsstil for de tre havepassionerede mennesker, som også er utroligt imødekommende, når man gæster haven. Herren i huset er englænder, og måske derfor er haven også en helt særlig oplevelse, for det er som et lille stykke engelsk haveidyl på dansk jord.

Den gyldne taks, som herover står i forårsklæder, er et af de elementer, der gør, at man føler sig hensat til en engelsk romantisk have. Ikke mange har mod til at danne et så markant element i haven.

Også selve indgangen til huset er smykket af formklip. Her er det en grøn portal, der danner indgangen og skaber et spændende kig til trappen og den farverige opstilling af hornvioler.

Flere af havens træer er formklippet, men ikke dem alle.
Og netop dette giver haven en veldisponeret basis. Her er styr på effekterne, så de smelter naturligt ind og danner de smukkeste rammer for frodigheden.

 

 

Man må ikke gå for hurtigt rundt i en have som denne, for her er masser at nyde.

Rundt omkring i bedene står på denne tid af året de smukkeste bregner og folder sig ud i lækre grønne nuancer. De passer perfekt i en have med store træer og skov som baggrund.


Som i en rigtig cottagehave er her en god blanding af stauder, løgblomster og selvsåede et- og to-årige. Farverne er smukke pasteller i blå, orange og pink krydret med denne lækre mørke purpur.

 

Grene lagt på et bålfad klar til en hyggelig aften.

En del af haven er udlagt til køkkenhave, som også rummer bede med blomster til snit. Her sart gule iris og til højre herunder ses et hjemmelavet stativ til bønner.

Også bonderoser er et fast element i skærehaven.

I baghaven er der skovstemning med høje smukke træer, og midt i det hele står der gamle telefonpæle, som i dag anvendes til tørrestativ på romantisk vis.

Op ad haveskuret vokser en kæmpestor klematis, Clematis montana.

Og så til sidst: En helt uvurderlig bonus er det, når parret som her har en lille salgsbod med planter fra haven, så man kan få nogle af de skønheder med hjem, som man har gået og beundret. Stor ros til familien Gardner for den utroligt velkomponerede have og for godt værtskab. Dette er en have, man sagtens kan besøge igen og igen.

I år ligger havefestivallen den 9. og 10. juni. Har du ikke allerede sat kryds i kalenderen, så gør det endelig, så du ikke går glip af denne mulighed for at se dejlige private haver. 

Kender du et sted, der holder åbent have, og som er noget helt unikt, så tip os meget gerne om det herunder. Har du lagt billeder fra haven på din hjemmeside eller din instagram, så læg meget gerne et link til dem også, så man kan danne sig et indtryk af havens stil.