Normalt skrives vores boganmeldelser af HAVEFOLKETs redaktion, men Ole Fournais havde en bog på hylden, som han bare ikke kunne lade være med at fortælle dig om. Derfor får du i dag Oles beskrivelse og vurdering af bogen ‘Secret Gardens’ udgivet af National Trust.


TEKST: OLE FOURNAIS, FOTO: UDSNIT FRA BOGEN

Enhver haveelsker kender til begrebet engelske haver. Men de fleste nyder også de ofte meget forskellige haverum i det grønne anlæg. Det forunderlige i engelske haver er netop, at man aldrig på forhånd er klar over, hvad der venter efter det næste hjørne af den velplejede hæk eller efter næste kurve på stien.

At de engelske haver er markant opdelt i forskellige rum, skyldes en tydelig påvirkning fra de klassiske italienske renæssancehaver, som ofte var terrasserede på en skråning ned mod en flod, en sø eller et hav. Dermed opnåede man en formidable udsigt og ​kunne anvende et ​stort udvalg af ​diverse ​planter. I alle italienske renæssancehaver møder man også en såkaldt giardino segreto = en hemmelig = skjult have, som den besøgende kun kunne opleve ved at gå på opdagelse ud fra villaen.

Snowshill Manor

Dette element har engelske havearkitekter i høj grad taget til sig ​gennem​ de sidste godt 250 år, og i nyere tid er dette havebegreb nærmest blevet et fast element for nutidens ​engelske ​havedesignere.
Derfor møder vi sådanne ​haveelementer ​- på engelsk ​kaldet ​secret gardens – talrige steder over hele Storbritannien​,​ og gamle haveanlæg har ofte fået tilføjet en sådan have.

​Bogen beskriver 20 ældre og nyere haver, hvor læseren i hver have yderst kyndigt bliver ført gennem den store have til the secret garden. Dermed bliver den ofte lille hemmelige del som regel lettere romantisk, ja måske endda nærmest sværmerisk. Plantevalget understøtter dette, idet designet er præget af bløde former, blomsterbede​ i uens størrelse og buske og træer med stor farvevariation.

 Fascinerende gårdmiljø i det charmerende Great Chalfield Manor.

Denne nye bog fra National Trust byder læseren på en spændende og farverig tur rundt i nogle af de mest vellykkede secret gardens i både gamle og nyere haveanlæg fordelt på følgende emner:

  • Muromkransede haver
  • Frugthaver
  • Haverum i landlige omgivelser
  • Haver, som vi husker dem
  • Haver til afslapning
  • Byhaver

Gennem hele bogen er de korte beskrivelser i letlæselig engelsk suppleret af talrige glimrende fotografier med grundige oplysninger om de viste planter og deres krav til voksested, lysforhold, beskæring o.l.

Dette gør tilsammen bogen til en spændende inspiration for ​enhver haveejer og ​alle grønne fagfolk som anlægsgartnere, havekonsulenter, designere, arkitekter m.fl. Således vil man kunne plukke ideer fra forskellige af de omtalte haver, når man​ ønsker ændringer eller tilføjelser i ens egen have. Eller hvis man​ skal vejlede kunder, lave et nyt projekt eller måske skal renovere et ældre haveanlæg.

​De viste anlæg og de mange ideer vil kunne bruges, uanset om man blot skal skabe et mindre blomsterbed, en lidt mørk gårdhave, et lille hemmeligt hjørne ved et nyt parcelhus – eller en hel ny have ved et landsted.​ ​Med en række korte beskrivelser viser bogen, hvordan man med helt enkle midler og elementer på den ene side kan skabe små hyggelige rum i haven med særskilt plantevalg – og på den anden side samtidig fastholde konceptet om et samlet haveanlæg. For mig er det noget af det mest fascinerende ved haver i Storbritannien.

Bogens mange fotografier af yderst forskellige haver kan give særdeles megen inspiration – og vil uden problemer kunne bruges i danske sammenhænge.

Ikonisk parti fra den verdenskendte have Tintinhull skabt af Penelope Hobhouse.

Blandt bogens mange beskrevne haveanlæg fortjener det beskedne, men dog med fuld ret berømte haveanlæg Tintinhull Garden i Somerset en nærmere præsentation. Oprindeligt blev denne have på 2 ha ved et mindre landsted anlagt i 1920-erne af en kvinde med stor kærlighed til stauder. Senere blev Tintinhull Garden nænsomt omlagt af den nu verdensberømte havearkitekt og forfatter af talrige havebøger, Penelope Hobhouse, som skabte stedets fascinerende mange haverum og tilføjede en overvældende blomstermængde.

Overbeck’s i Devon, som på talrige områder ligner en have ved Middelhavet.
Frodigt, spændende og overraskende anlæg.

Blandt ​nutidens ​engelske havedesignere o.l. regnes Tintinhull Garden for at have særdeles meget tilfælles med Hidcote Manor beliggende ​nordvest for Oxford. Begge haveanlæg er blevet fotograferet igen og igen af både besøgende med almindelig have- og planteinteresse og af professionelle fagfolk fra hele verden, som alle konstant nævner, hvordan de ​selv ​er blevet inspireret af havernes finurlige, men dog enkle opbygninger.

Bogen anbefales på det kraftigste også ​som en oplagt gave-havebog til den haveejer, som har alle de gængse havebøger.​

TITEL: Secret Gardens

FORFATTER: Claire Masset
UDGIVELSE: 2017
SIDER: 191
SPROG: Engelsk
FORLAG: National Trust