Havesæsonen har været længe ventet. Sne, frost og kulde har holdt mange indendøre – også mig, der ellers plejer at bruge februar og tidlig marts på at beskære havens træer. I år har jeg ventet og ventet og ventet.


TEKST & FOTO: LONE

Men i sidste uge slap tålmodigheden op, og nu er det hele i gang. Efter den obligatoriske tur med kosten på fliserne og oprydning rundt om huset sprang jeg ud i tre discipliner på en gang: Krukkerne, beskæring og nedklipning af staudebedene. Det hele er stadigvæk i proces, for jeg kan ikke nænne at rydde staudebedene helt endnu, så længe der er så mange nætter med frost. Men alle prydgræsser er klippet ned, og stråene ligger nu rundt omkring og lyser op med deres lysegule farve. Rødlige ris fra platantræerne ligger også som mikadopinde i loungen og roder, for der er jeg heller ikke færdig. Efter et par omgange klipning ved fyraften hen over ugen har jeg forkælet mig selv med lidt tid til krukkerne – det er den hyggelige del af havearbejdet. Der, hvor man hurtigt kan se resultater.Udover at der skal nyt i krukkerne, bliver de også flyttet rundt. Fx er disse store terrakottakrukker med vandrette spor blevet flyttet op på terrassen. Lige nu er de fyldt med purpurfarvede påskeklokker. Når de blomstrer af og skal ud i havens bede, tænker jeg, at der skal plantes prydgræsser i stedet for.  Måske bliver det lampepudsergræs.

Her i foråret er påskeklokkerne geniale krukkeplanter. De har smukke blomster og sprøde grønne blade, der langsomt springer mere og mere ud og til sidst fylder krukken, mens blomsterne takker af.

En anden vækst, der er kommet i krukker, er denne papegøjetulipan ‘Irene’. Vi har dem også i staudebedene, for orange er en af de farver, jeg ikke kan undvære i haven. Den går igen fra forår til efterår. Da jeg faldt over disse i handlen, måtte de straks med hjem til en tidlig blomstring i krukkerne.

Jeg forestiller mig, at de orange tulipaner med lilla aftegninger, der først ses, når de springer mere ud, bliver en fin partner til de store terrakottakrukker.

At tulipanernes grålige løv også passer godt til lavendlerne i bedet, er heller ikke nogen ulempe.

Et andet sted i haven er det de lyse nuancer, der hersker. Her er det den lille narcis ‘Minnow’ i kombination med lysegule primula og blå perlehyacinter. En tulipan har også sneget sig ind her. Desværre var der ingen navn på den, da jeg købte den, men mon ikke den afslører sig selv, når den folder sig ud.

Foran tulipanerne står der endnu en narcis, en dobbelt tete á tete ‘Bouclé’. Den er stærkere gul, og jeg glæder mig til, at det sarte lysegule får lidt modspil.

Når krukkerne er godt i gang, føles det som om, at foråret er kommet til haven, selvom det hele endnu lader vente på sig. Der er endnu lidt rundt omkring, der skal flyttes, ryddes op i og plantes ud. Fx venter denne store krukke på et lille mørkerødt paradisæbletræ, jeg skal have gravet op i morgenhaven, før vi skal i gang med forårets haveprojekt. Men jorden er endnu frossen, så det kommer til at vente lidt endnu.

Rigtig dejlig mandag til dig,

Psssst. 
Lone havde i går en klumme i Jyllandspostens havetillæg, der netop handlede om opstart på krukkehaven. Du kan læse hele klummen her.