Mangler du her til påsken en ide til en aktivitet med børnene, store som små, eller måske til lidt hygge med vennerne? Alle elsker at dekorere æg, og i år har vi valgt at bruge kalkmaling. Det er nemt, og alle kan være med. Malingen kan bruges på utrolig mange måder, og æggene kan få mange forskellige udtryk ved fx at bruge flere farver oven på hinanden.


TEKST & FOTO:  JEANNETT
Det er også sjovt at koge æg, hvilket vi har gjort rigtig meget. Det er altid spændende, når æggene bliver pakket ud. Hvilken farve er de nu blevet, har de fået aftryk, eller er de mon knækket? Vi har prøvet mange forskellige blandinger for at give farve til vandet. Jeg nævner her nogle af de mest brugte: rødløgsskaller, rødkål, blåbær, rødvin og spinat.

Desværre bliver resultatet ikke altid som forventet med de kogte æg, og man kan jo mene, at det er charmen ved det. Jeg oplever dog nogle gange, at børnene bliver skuffede, når ægget går i stykker eller har fået en lidt for brun farve. Flere gryder med kogende vand er måske heller ikke lige den bedste børneaktivitet. Det er en hel videnskab at koge æg, og der er rigtig meget information at hente på nettet, jeg vil i dag kun skrive om at male æg.

At male på æggene er for mig anderledes afstressende. Når de små stumper aflagt voksdug er lagt ud på bordet, og malingen er stillet frem, er vi klar til at gå igang. Man kan jo bruge al slags maling, men jeg er blevet ret vild med kalkmalings naturlige farver samt muligheden for at arbejde i lag. Det fremmer bestemt også hyggen og kreativiteten med en skål chokoladepåskeæg på bordet.

Her maler jeg sammen med min otte-årige datter Filippa og en veninde.

I forhold til de gule æg er jeg blevet inspireret af de gamle potter med patina. Jeg har først malet hele ægget gult. Når det er tørt, hvilket går ret hurtigt med kalkmaling, har jeg dubbet de forskellige farver maling på bagefter. Her arbejder jeg vådt i vådt med en pensel.

Kalkmaling farver er som sagt ret naturlige, så det er oplagt at lade sig inspirere af naturen, når man maler. Kig fx på farverne på en træstamme, i skyerne, eller på et billede med vand. Jeg har prøvet at efterligne irret kobber på nogle af mine æg.
Filippa malede sine æg ved at køre dem rundt i hånden med malingen. På den måde lavede hun en bundfarve, der changerede i flere farver, hvorefter hun dubbede ekstra maling på. Helt sikkert ikke planlagt, men børn har en dejlig legende tilgang, og nogle gange bliver resultatet bare helt fantastisk. De gule æg er Filippas.
Min veninde elsker at lege med blomster lige så meget som jeg gør, så det var jo oplagt, nu hvor vi havde malet æg, at slutte dagen af med at lave et par påskeopstillinger med æggene. På den første foto  har Yvonne bundet æblegrene rundt om en glasvase, hvori hun har sat tulipaner. Grenene er først bundet sammen side om side med blomstretråd. Vi valgte en gammel rusten tråd. Derefter er de pakket rundt om vasen og igen bundet fast med blomstertråd – rundt og rundt uden på grenene. Den lille rede er lavet af burresnerre.
Her har vi også lavet en rede af burresnerre, der er et fantastisk materiale at arbejde med. Endelig har jeg fundet en anvendelse for alt det ukrudt, som har det med at brede sig i udkanten af min have, så snart jeg vender ryggen til. Desuden er der tørrede hortensiablomster i bundter, og rundt i kanten er der små perlehyacintløg. I reden har vi lagt æg nogle irrede kobberblomster.
Jeg håber, I er blevet inspireret til at komme i gang med at lege med æg i påsken. Det er super sjovt og slet ikke svært. God påske.