Påsken nærmer sig, og dermed også nogle fridage for de fleste. En del af tiden skal sikkert bruges sammen med familie og venner, men mon ikke flere af os også lige skal et smut i haven? Om ikke andet så for at få fornemmelse for tilstanden derude.


TEKST & FOTO:  JEANNETT
Det har været et virkelig koldt forår, og det er ikke meget, vi er gået igang med i haven endnu, men nu er det altså på høje tid at komme igang igen. Der står temmelig meget på min to-do-liste, og det er jo fedt, for det ser ud til, at vejret bliver ok her i den kommende påskeferie, og så er det jo bare med at komme igang. Der skal klippes ned og ryddes op, der skal forspires frø, og der et drivhus, der skal gøres klar. Roserne skal snart gødes, og jeg vil gerne lige have plantet lidt forårsblomster i krukkerne. Ja der er nok at komme igang med, og jeg glæder mig.

Selv om jeg glæder mig til at komme igang, må jeg indrømme, at jeg ikke er den store fan af marts måned. Det er koldt og klamt derude endnu, og der er ikke mange planter, der rigtig er kommet igang. Jeg bruger virkelig lang tid på at spejde efter små spirer, og jeg her en voldsom lyst til at trække i dem, når jeg ser dem, for ih hvor jeg syntes, de vokser langsomt her i marts.

Faktisk er jeg allerede så småt gået i gang med at forspire. Noget er på vej inde i vindueskarmen, men jeg har ret store mængder, der skal sås, når først jeg går rigtig i gang, så her i påsken bliver drivhuset gjort klart, og så må der vist lidt ekstra varme på derude her i den første tid. Jeg har endnu en gang købt for mange frø, det er så let at lade sig friste, og jeg er så svag, når det kommer til frø. Men i år er mandens små juletræer klar til at blive flyttet ud på marken. De tog temmelig meget plads op i køkken- og skærehaven sidste år, og den plads har jeg nu ekstra i år.

Her hos os har vi haft en del sne her i marts, men den er væk nu, og vintergækker og krokus breder sig i haven. Heldigvis valgte jeg at klippe ned og rydde staudebedene sidste år. Nu, hvor der er så meget på vej op, er det ikke let at komme til i bedene uden at ødelægge de små forårsspirer.

Jorden er stadig lidt småfrossen her hos os, men det varer ikke længe, før vi kan begynde at arbejde i den. Her sidst i marts gøder jeg roserne første gang med en velomsat kogødning. Det er også nu, barrodsroserne kan bestilles og plantes. Det er et super godt tidspunkt at plante roser på, og det betyder slet ikke noget, at det stadig fryser lidt om natten, bare det ikke er for hård frost.

Skal du mon ligesom jeg bruge påskeferien i haven? Jeg vil rigtig gerne høre, hvad du skal lave.