Fredensborg slot er et af Danmarks smukkeste slotte. Bygningerne udgør et imponerende anlæg, som ikke ses tilsvarende andre steder i landet, og det store haveanlæg er en enevældig konge værdigt. Men så er der også urtehaven, som på trods af sin skønhed handler om noget så jordnært som at få mad på bordet.


TEKST & FOTO:  HENRIK

Slottets haveanlæg er opdelt i en del, som er åbent for offentligheden året rundt, og så kongefamiliens private del, som man kan komme ind og se, mens sommeren er på sit højeste i juli og ind i august. Slottet har i de sidste generationer været den kongelige families foretrukne opholdssted, og det bidrager nok til den uformelle stemning, der er på stedet på trods af anlæggets størrelse. Her slapper man af og er privat – også når man har overnattende gæster på officielt besøg. Så det er måske heller ikke så underligt, at man her finder den køkkenhave – Urtehaven – der leverer en god del af råvarerne til den kongelige families måltider og blomster til slottenes buketter.

Urtehaven er anlagt som en potager – en køkkenhave i den franske, dekorative stil, hvor det nyttige bliver ophøjet til en æstetisk behagelig oplevelse. Ellers er køkkenhaver jo typisk der, hvor det praktiske har overtaget, og udbyttet er i fokus. Men i potager’en er det mindst lige så vigtigt, at afgrøderne tager sig godt ud, mens de vokser.

Det kan man opnå ved at sammensætte sorter med flotte kombinationer i bladfarve og bladformer. Eller man kan lege med at så og udplante i kunstfærdige mønstre. Det giver jo ekstra udfordringer at lægge dette oven i normale hensyn til sædskifte og høsttidspunkter, så det kræver et godt overblik og plantekendskab at få det til at lykkes. Strukturen i haven holdes ved at indramme hvert bed med en formklippet kant af buksbom, så det overordnede mønster kan fastholdes, selvom om afgrøderne kommer og går.

I en almindelig køkkenhave vil man også gerne holde jorden dækket, når man begynder at høste, men det er særlig vigtigt at undgå for store tomme huller, når man begynder at høste grønsager i den dekorative potager. I Urtehaven sørger man for, at der er noget interessant hele sæsonen ved at lade blomstrende planter indgår i bedene.

Hvert felt er dedikeret til en bestemt type afgrøde. Herover er det en overdådig samling af krydderurter, der giver et frodigt udtryk.

Det er typisk for denne havetype, at den er indrammet. Enten af hække eller af mure som denne. En sydvendt mur er desuden et eminent sted til espalierede frugttræer, som her får lov til at støtte sig til et smukt, enkelt sølvgråt træværk.

I haven spilles der på kontrasten mellem det meget styrede og kontrollerede og så det mere tilfældige. Se nu denne kombination af nogle håndfulde valmuefrø kastet ind mellem rækkerne af kål. De supplerer da hinanden på fantastisk vis!

Som sagt er der ikke kun grønsager i haven. Der er også reserveret plads til skærehave, og det er lidt sjovt at tænke på, at disse blomster kommer til at indgå i smukke arrangementer rundt omkring på kongehusets slotte.

Ridderspore, asters og andre af de høje vækster med tunge hoveder har brugt for lidt støtte, og det er løst på smukkeste vis med disse udskårne stolper med udspændte wirer imellem. Nedenfor ses en anden støtte i form af afklippede grene, så planter med slyngtråde har noget at holde fast i.

En buegang med slyngroser fører frem til Orangeriet i den ene ende af haven. Buerne er indrammet af samme buksbomkanter som bedene, men som en ekstra finesse er der plantet skovjordbær mellem dem.

Nu er det snart tid til, at du kan få gang i din egen køkkenhave. Tænker du også i mønstre og farver? Har du blomster mellem dine grønsager? Lad os høre om dine drømme og erfaringer.

HER ER VI
Fredensborg slot
Slottet 1B
Fredensborg
Urtehaven i Den Reserverede Have
Haven er åben for publikum, når kongefamilien ikke selv benytter slottet. 
Der skal købes entre, som inkluderer en guidet tour af haven.