Så er vi tilbage i min egen have ved mit yndlingsbed tidligt om foråret. I foråret vil man normalt gerne have meget farve, men i det her staudebed går jeg helt imod denne tendens og har valgt en kølig og dæmpet farveskala.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Jeg synes, denne farveskala skaber en bro mellem de brune vinterfarver og de lyse forårsnuancer i grøn, hvid og gul. Jeg har samlet nogle af bedets byggesten her, og i bunden af indlægget finder du en planteliste. God fornøjelse!

 

Mine kugleakacier skaber et loft over staudebedet. Kronen er kugleformet og vil senere om foråret være frodig med lysegrønne, sammensatte blade. Mine træer er lige blevet beskåret for at opnå en mindre og tæt vækst, og nu ses kun den smukke grå stamme.

I forkanten af bedet har jeg plantet lavendel ‘Hidcote Blue’ og formklippet havtorn. Havtorn ‘Hikul’ er en sølvfarvet busk, som jeg er lidt forelsket i, og som fortjener sit eget planteportræt, hvilket jeg vender tilbage med lidt senere i år.

Forårsbedet indeholder for det meste hvide blomster. Denne tidligtblomstrende tulipan hedder ‘Hakuun’ og stammer fra Japan. ‘Hakuun’ er en Darwin hybrid, og dens farve er helt hvid.

Denne tulipan bliver 50 cm høj og blomster i april, men i år så sent som maj.

Liljetulipan ‘Sapporo’ springer ud i en smuk gul farve, og derefter skifter den til hvidt. Denne tulipan bliver 40 cm høj og er en flot tilføjelse til den rene hvide ‘Hakuun’.

Den yndigste narcis er denne ‘Thalia’, som er en hvid variant af den klassiske påskelilje fra 1916. Den passer godt sammen med hvide tulipaner og gråt løv. Thalia blomster i april og maj og bliver 40 cm høj.

Mine blomstrende forårsløg drukner i år i grønne blade af prydløg. Jeg har virkelig mange Allium stipitatum ‘Mount Everest’, og de vokser sig større for hvert år. ‘Mount Everest’ bliver 120 cm høj og blomster med smukke hvide bolde i maj og juni.

Denne sort af Stachys byzantina hedder ‘Big Ears’ eller ‘Helene von Stein’. Lammeøre har generelt et gråt løv, men denne sort har næsten en limegul tone i foråret. Som navnet afslører, er ørerne større og klart en favorit i mange af mine bede.

Sandrørhvene er et fantastisk græs, der ændrer sit udseende flere gange i løbet af sæsonen. Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’ er hvidstribet, men har ligesom lammeøre ‘Big Ears’ noget frisk lime i tonen om foråret. ‘Overdam’ når 130 cm i august, men er nu kun et par decimeter høj.

De hvide, grønne, grå og limegule farver i mit forårsbed er vævet sammen med et rødt skær fra almindlig lægesalvie. Jeg kan aldrig se mig træt på denne kombination. Hvordan ser dit favoritbed ud i dette forår?

PLANTELISTE

Kugleakacie – Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’
Havtorn – Hippophaë rhamnoides ‘Hikul’
Lavendel – Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’
Lammeøre – Stachys byzantina ‘Big Ears’
Sandrørhvene – Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’
Lægesalvie – Salvia officinalis
Tulipan – Tulipa gesneriana ‘Hakuun’
Tulipan – Tulipa gesneriana ‘Sapporo’
Orkidénarcis – Narcissus Triandrus ‘Thalia’