Noget af det første, vi gjorde i haven, var at få bygget en stor træterrasse ud for spisekøkkenet. Huset har høj kælder, så terrassen er hævet over haven, men har direkte udgang fra spisestuen og køkkenet.


TEKST & FOTO: DORTHE KVIST
Huset har høj kælder, så terrassen er hævet over haven, men har direkte udgang fra spisestuen og køkkenet.Køkkenet vender mod sydvest, så der kommer først sol om eftermiddagen, da huset er temmelig højt og skygger for sig selv. Derfor besluttede jeg mig for at tegne terrassen rundt om hjørnet, så man kan sidde i solen allerede sidst på formiddagen.

Terrassen går hen over en trappe, der fører ned til kælderen, så den kunne ikke blive i fuld bredde på det sidste stykke ind mod huset. Derfor tegnede jeg en stor plantekasse, der fungerer som rækværk og indeholder mit urtebed på samme tid, og så har jeg placeret et vægdrivhus op ad sydmuren, så jeg kan smutte tørskoet ud og hente urter og tomater.

“De gamle ruder gør stemningen superhyggelig, og terrassen indbyder virkelig til at blive overdækket, så måske det bliver det næste projekt.”

Efter et par år syntes vi, det blæste lidt for meget på den vestvendte terrasse, og derfor har vi bygget en væg af genbrugsvinduer. Den er helt klart med til at definere rummet yderligere. De gamle ruder gør stemningen superhyggelig, og terrassen indbyder virkelig til at blive overdækket, så måske det bliver det næste projekt. Det kunne være dejligt.

Op ad huset er placeret et vægdrivhus på den smalle del af terrassen, der går hen over kældertrappen, og på den anden side har jeg bygget en kasse til mine krydderurter. På den måde kan jeg gå ud på strømpefødder og hente de vigtigste forsyninger til køkkenet, og jeg har fået udnyttet terrassens smalle del til en lille nyttehave og skabt en væg.

På den brede trappe, der går ned fra terrassen, er det ikke kun husets beboere, der kan lide at hænge ud, det er også kattens yndlingsspot. Her kan han vogte over hønsene på behørig afstand og tage en lur i skyggen af en krukke med dahlia. De små vandfade, jeg har placeret rundt omkring i haven til insekter, sommerfugle og andre dyr, er også til stor glæde for katten (og hønsene, når de har udgangs- tilladelse).

 

Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen ‘Sådan skaber du rum i din have’, som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: “Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an.”