Over de næste uger tager vi med på besøg i haven hos Dorthe Kvist. Dorthe har skrevet bogen ‘Sådan skaber du rum i din have’, som er udgivet af Koustrup & Co, og i de kommende indlæg fortæller hun om indretning af sin egen have med plads til to voksne og to børn på 9 og 14 år, en kat og fem høns.


TEKST & FOTO: DORTHE KVIST
Min have er en ganske almindelig villahave på ca. 800 m2. Vi overtog hus og grund som et dødsbo for ca. 8 år siden, og huset har gennemgået en totalrenovering, og det samme kan man næsten sige om haven. Der er ingen tvivl om, at haven har haft en fortid i pomp og pragt. Anlagt efter engelsk stil, symmetrisk, med fine flisegange og et stort staudebed. Min nabo har leget i haven som barn og fortæller om en smuk og majestætisk have med fantastiske roser, fontæner og flisegange pyntet med konkylier. En magisk eventyrhave, synes han.

Det var den eventyrlige frodighed og det overgroede torneroseslot, jeg blev forelsket i, da jeg så huset, omend haven, der gemte sig derunder, var helt symmetrisk. Her var lige linjer og få rum, og baghaven var skåret over af en stor hasselhæk, der gemte det før så fine staudebed.

Huset var fuldstændigt tilgroet af en stor vin og var ved at forsvinde i kæmpestore træer. Græsset var så højt, at vi måtte klippe det med hækkeklipperen, og alt var dækket af et tykt lag mos. I vildnisset var meget gået tabt, og jeg måtte i gang med af finde ud af, hvad haven egentlig bød på.

Når det blæser meget, er det dejligt at sidde i læ under hylden på den flisebelagte gårdsplads.

Det første år brugte jeg på at klippe lidt ned hist og pist, skrabe mos af hvad, der viste sig at være masser af flisegange, og symmetrien kom langsomt frem under mos og ukrudt. Det samme gjorde et smukt gammelt raftehegn, der indrammede det meste af haven. Jeg prøvede at redde roserne fra byggeaffaldet og genetablere staudebedet. Efter at have fulgt mit eget råd om at vente et år og se, hvad der foregik i haven, havde jeg en rimelig klar idé om, hvad jeg ville.

Jeg ville skabe en frodig oase med snoede stier og mange hyggelige rum.

‘Bål, brænde, potteværksted, udekøkken, skraldeskjul, cykelskur og meget andet skulle tænkes ind i haven.’

Der skulle være en god spiseplads, tæt ved køkkenet, en morgenplads under det store lindetræ, plads til trampolin, boldspil, gynger, sandkasse og leg. Der skulle være blomsterbede, højbede, urtebede, drivhus, kompost, høns og hængekøjer og gerne en håndfuld hyggelige pladser rundt omkring alt efter vind og vejr, skygge og sol og dagens humør. Bål, brænde, potteværksted, udekøkken, skraldeskjul, cykelskur og meget andet skulle tænkes ind i haven. Haven skulle være smuk, frodig og blomstrende, spiselig og afslappet og byde på masser af eventyrlige og hyggelige rum, uden at man ville føle sig indespærret. En have indrettet til arbejde, underholdning, eventyr og til at tænke store tanker, og med plads til alle i familien, som tæller to voksne og to børn på 9 og 14 år, en kat og fem høns.

 

Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen ‘Sådan skaber du rum i din have’, som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: “Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an.”