Det har været flere uger uden en dråbe vand. Græsplænen er nu gul, og flere stauder kæmper for at overleve. Mine krukker tørrer ud på et par timer og kræver konstant pleje med vandkanden. Samtidig er det et fantastisk vejr, vi har, og jeg nyder det. Men da jeg har arbejdet med vandforsyning i mange år i mit arbejdsliv, kan jeg ikke undgå at stille spørgsmålet: Hvor bæredygtig er min have egentlig?


TEKST & FOTO: ULRIKA
Emnet står mit hjerte nær, og jeg bliver betænkelig, når jeg tænker på min egen haves vandforsyning. Det er meget sjældent, at jeg skal vande i mine staudebede, men det har været en nødvendighed i de seneste uger. Når vi i min kommune inviteres til at spare på vandet og at give haven vand om natten, har jeg fået nogle nye sengerutiner. I disse sene runder i haven er jeg begyndt at tænke: Hvad nu, hvis der opstår vandmangel, og drikkevand skal prioriteres før vand til haver?
Staudesalvie ‘Schwellenburg’

Hvad kan jeg gøre for at reducere behovet for vand og gøre min have mere bæredygtig?

Staudesalvie ‘West-Friesland’

 

Ved vanding tidligt om morgenen eller aftenen og når det ikke blæser, reduceres fordampningen og dermed vandtabet. At indsamle regnvand er også en god ide. Jeg har allerede mange tørkeresistente planter, og jeg har ikke noget problem med, at græsplænen bliver gul, selvom jeg selvfølgelig gerne vil have en frodig grøn én. Så der er to ting, jeg skal arbejde videre med i haven:

  1. Jeg skal blive endnu mere dygtig til kompostering. Ved at tilføje mere organisk materiale til jorden får man ikke kun en bedre jordstruktur, men også en jord, der holder bedre på vandet, og dermed flere levedygtige planter.
  2. Jeg skal bringe mere skygge til haven, så jeg har brug for flere større træer.
Stjerneskærm ‘Shaggy’

 


Så nu gik vi fra et alvorligt problem til en rigtig sjov ting: Jeg vil være kompostekspert og købe flere træer. Men jeg løser ikke dette i dag, og i stedet glæder jeg mig over både staudesalvie og stjerneskærm, der nyder dette dejlige vejr.

Rigtig dejlig dag til dig,