Tag med på endnu et besøg i Sofias have i Jonsered. Haven fyldes nu af duften af æbler og floks, men Sofia er også begyndt at tænke på den kommende sæson. For sådan er det jo. Når sommeren går på hæld, begynder planlægningen af næste års have lige så stille.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK

Der er helt sikkert noget særligt ved sensommeren. Det dufter af æble og floks i haven, og der falder ro over det hele. Men jeg er allerede begyndt at lægge haveplaner for næste år. Det er snart tid til at lægge forårsløg i bedene langs havegangen. Jeg så et billede at en dobbelt narcis. En gammel sort, som jeg drømmer lidt om. Den hedder Albus Plenus Odoratus og skal have været dyrket siden 1601.

Mildred er vores ældste høne. Hun er chef for hønsegården.


Jeg kan godt lide hortensiaer. De overdrevet store og luftige blomsterbolde lyser augustnætterne op. I vores have har vi valgt sorter med hvide blomster. Den træagtige hortensia ‘Annabell’ og havehortensiaen ‘Limelight’. Hortensiaerne blomstrer villigt hvert år. De vil have meget vand og næring, men på trods af, at sommeren har været ekstremt varm og tør, ser de ud til at være ved godt mod og blomstrer rigeligt.

Denne sommer blev det tydeligt, hvor afhængig en have er af vand. De sidste uger har vi haft vandingsforbud, og jeg gemmer hver eneste rest vand for at redde livet for planter og dyr.
Vi vil gerne, at små superhelte som bier og humlebier skal trives i haven. Derfor sætter jeg omhyggeligt lave fade med vand ud, så de kan slukke tørsten.


Vi prøver også at have planter, som er rige på pollen og nektar. Oregano, tagetes, kæmpeverbena og hjortetrøst bliver påskønnet af bier, humlebier og sommerfugle.

Selv asters, hedebjergmynte, kartebolle og lavendel påskønnes af bestøvere. Insekterne kan lide sol, lige som os, og man kan se, at de nyder at holde til i bedet på sydsiden. Jeg skulle nok flytte vores insekthotel hertil.
I udkanten af vores have sørger vi for at brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter får lov at blomstre. Mælkebøtten skulle være særlig rig på pollen og nektar. Når der dukker noget ukrudt op i bedet, prøver jeg at lade det være og bilder mig ind, at det gør haven mere gæstfri for bier og humlebier. Jeg har endda bemærket, at menneskelige havegæster ser ud til at slappe mere af, når de ser ukrudt i andres bede.

Rosa helenea, som vi kæmpede med i foråret, har nu fået en lidt højere pergola. Den har allerede sat en masse nye skud nedefra, og jeg tror, det bliver ret godt.

Nu har vi valgt en af årets kyllinger, som får lov til at blive her. Silvia er en venlig lille høne, som gerne ligger lidt på skødet.

 

 

 

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.