HAVEFOLKET har været på udkig efter nye trends og branchenyt hos GASA Young Plants og Floradanias Handelsplads i Odense. Nogle tendenser fra 2018 fortsætter i 2019, men der er nogle rigtig spændende nyheder. Her har du nogle af vores favoritter.


TEKST & FOTO: ULRIKA
Retrotrenden inden for beplantning med interessant løv og blomster i varme toner i orange og abrikos fortsætter i 2019. Paletblad og begonier bruges ikke kun i krukker indendørs. Det er blevet populært at bruge stauder som beplantning i krukker som et alternativ til sommerblomster, og efterspørgslen efter nye hortensiaer synes aldrig at ende. Ja, det er nogle af de tendenser HAVEFOLKET fik øje på i Odense sammen med nogle nyheder og en sensation.

Paletblad findes i en palet af varianter, ensfarvede eller med iøjnefaldende bladtegninger. Paletblad bruges til spændende sammenplantninger i krukker eller plantet alene.

Coleus blumei


Nepeta Neptune er en ny sort af katteurt med store blomster og meget kompakt vækst. Med en højde på 20-30 cm kan denne sort anvendes i både krukker og staudebede. Den er fuldt vinterhårdfør, foretrækker at stå enten i fuld sol eller delvis i skygge og bliver ved med at give blomster fra juni til september.

Nepeta Neptune, Hydrangea macrophylla ‘Feather Blue’ og Salvia ‘Deep Purple’

Petchoa ‘BeautyCal Cinnamon’ har de de bedste egenskaber fra petunia og calibrachoa. Den har en unik farve og blomstrer gennem hele sæsonen.

Echinacea ‘Mooodz Cosy’, Petchoa ‘Beautycal Cinnamon’ og Euphorbia characias ‘Ascott Moonbeam’

Begonia er en udplantningsplante, som kan bruges både i krukker, ampler og i et åbent bed. Der findes mørkbladede sorter med enkelte blomster og lysbladede sorter med dobbelte/fyldte blomster. Den blomstrer hele sæsonen, og der er hele tiden en god fordeling mellem blade og blomster, så planten bevarer en flot form. Trives i fuld sol og plantes i veldrænet jord. Vandes regelmæssigt og gerne med gødning.

Begonia x hybrida l’conia

Heucherella er en lav staude med smukt fligede blade i rødlige farver. Blomstrer midt på sommeren i hvide nuancer. Vokser i sol til skygge i almindelig havejord.

Heucherella ‘Red Rover’

Skæbnetræ er en op til to meter høj busk. Den har flot broget løv i hvidt og grønt, og i sensommeren har den stærkt duftende pink blomster i skærme, som tiltrækker sommerfugle. Den placeres bedst på en lun vokseplads i fuld sol. Jorden skal være humusrig, fugtighedsbevarende, men godt drænet. Bør vinterdækkes.

 

Clerodendrum bungei

Glasbær har ubetydelige blomster men meget dekorative frugter sent om efteråret. De grønne bær bliver efterhånden stærk lilla. Glasbær trives bedst i sol.

 

Callicarpa bodinieri ‘Profusion


Høstanemonen ‘Tiki Sensation’ er helt speciel i både knopsætning og blomstring. Den er meget fyldt og blomstrer i flere niveauer. Farven skifter fra rosa til hvid og er helt klart en sensation!

 

Anemone Japonica-hybrid ‘Tiki Sensation


Amerikansk syren er en fingrenet busk med rosa blomster i syrenformede stande i juli-september. Den bliver knap en meter høj og trives på en solrig plads i almindelig havejord. Plantes på en lidt beskyttet vokseplads, da planten kan blive beskadiget af frost og vind.

 

Ceanothus pal. ‘Marie Rose

Sommerfuglebusk med intens pink blomsterstand, næsten hindbærfarvet. Bliver ca. en meter høj og bred. Den har en lang blomstringstid fra sensommer til efterår og tiltrækker masser af sommerfugle. Placeres i fuld sol i almindelig havejord. Bør klippes tilbage i foråret.

Buddleia ‘Prince Charming