I december er mørket over os, og julen står for døren. Begge dele kan påvirke os både stress- og humørmæssigt. Når jeg har en ledig stund på kanten af december, går jeg ud og pynter haven op med de ting, jeg allerede har – lige bortset fra noget grønt, som jeg henter i skoven på en fridag.  Læs med her om, hvordan jeg forbereder julen i haven.


TEKST & FOTO: MARGIT BRUUN, @BRUUNSHAVE

Jeg lader alle tankerne gå i dvale og begynder at lege. Det giver mig et løft, og mit belønningscenter i hjernen udløser dopamin og gør mig afslappet og godt tilpas.

Når jeg så kommer ind igen, er jeg nede på jorden og kan tage julens hektiske dage med et ‘pyt’.

Her er lidt inspiration fra min indgang. Jeg har stykket noget sammen af det, som jeg allerede havde og holder af. Pludselig opstår der en opstilling ud af det blå.

For mig kan det ikke planlægges. Jeg leger mig altid frem, så bliver resultatet bedst. Jeg tænker ikke struktureret – det gør jeg rigeligt i hverdagen, så jeg giver bare slip på tankerne.

Der er intet nyt på bordet herunder – bortset fra tre hyacinter. Resten er gamle ting og naturmaterialer fra skoven. Jeg ved godt, at nogen hylder ‘less is more’, og det er helt fint, men det er ikke mig. Jeg elsker at stuve ting sammen.

I orangeriet hænger der over bordet en krans, hvorfra der svæver kogler over borddekorationen, hvilket giver arrangementet en lethed.

Borddekorationen er lavet på to aflange fade med våd oasis, så den kan holde hele december. Jeg har brugt en masse forskelligt grønt, små kogler, store nobilis- og pinjekogler (hjembragt fra ferie sydpå), bark, glaskugler, græskar, metalblomster, fyrfadslys og rigtige roser, som løbende kan skiftes ud.

Her om aftenen skaber det helt en anden stemning.

Lige bag ved bordet står et andet bord, som jeg pynter hele året. Her har jeg taget en masse ting frem fra gemmerne og tændt nogle lanterner, så der bliver en hyggelig aftenstemning. Vi har en lille oliekamin, som kan varme orangeriet op til en tålelig temperatur. Det giver os mulighed for at hygge os i herinde, selv om det er koldt udenfor.

På plantereolen står de planter, der stadig lever, lidt vindheks, gran, kastanjer, græskar, nogle af mine pynteting og lanterner. Stedet her kan nydes inde fra stuen, og det er jo ikke så ringe endda.

Ude i haven på de små borde kan der også pyntes op. Når jeg har lavet nye opstillinger, har jeg i det store og hele kun byttet om på alle mine ting i haven.

Mit lille potteskur bliver også pyntet. Her går jeg forbi på vej om til hønsene.

I indkørslen ved det lille spejlbassin er der sat lys, som spejler sig i vandet.

Tak for dit besøg i min have.
Og rigtig glædelig have-jul til dig og dine.

Kh. Margit

Du kan se meget mere fra Margits have på instagramprofilen @bruunshave