Er du en nybegynder i haven, eller vil du gerne dyrke dine egne sommerblomster uden endnu at have haft modet til at prøve? Stolt kavaler er en etårig sommerblomst med oprindelse i Mexico. Den er meget enkel at så, og du bliver belønnet i flere måneder med overdådigt blomstrende planter. En virkelig smuk tilføjelse til din sommerhave.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Stolt kavaler eller Cosmos bipinnatus er en af de nemmeste etårige sommerblomster. Den kan sås direkte på friland eller i store krukker udendørs, når jorden er blevet opvarmet i maj, men det er også muligt at forspire frø indendørs i marts og april, hvis man vil have en tidligere blomstring.

 

Den giver et væld af blomster fra midt på sommeren til langt ud på efteråret, og jo flere blomster man plukker, jo flere nye sætter den. Den er flot i bede med sommerblomster, og i køkkenhaven tiltrækker den sommerfugle og nytteinsekter. Stolt kavaler er også smuk i buketter og anbefales i skærehaven.

STOLT KAVELER
Cosmos bipinnatus

Stolt kavaler foretrækker at vokse på et solrigt sted, og at du vander jævnligt, men tåler en del udtørring. Hvis du giver den nok plads, vil den blive en bred og stabil plante, som sjældent behøver opbinding.Stolt kavaler fås i forskellige farver og med enkelte og fyldte blomster. Denne sort, ‘Double Click Cranberries’, har fyldte karminrøde og tranebærfarvede blomster og et fliget løv, der næsten ligner dild. Den bliver ca. 80 cm høj, og blomsterne er 5-8 cm i diameter.


Stolte kavalerer

Cosmos bipinnatus ‘Double Click Cranberries’

FAKTA

NAVNCosmos bipinnatus ‘Double Click Cranberries’
DANSK NAVN: Stolt kavaler
LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
HÅRDFØR: Etårig
STØRRELSE: 60-80 cm
BLOMSTRING: Juli til oktober
ANVENDELSE: Sommerblomst til staudebede, krukker og buketter.