I maj var vi på besøg i Sofiero Slotshave – i haverummet skabt af landskabsarkitekt Mona Wembling. Her vender vi tilbage til haven i august, når græsserne har nået fuld højde.


TEKST & FOTO: LONE

Da jeg besøgte haverummet første gang i maj måned, var jeg meget begejstret over designet og samspillet mellem planterne. Dengang var det allium, nellikerod, amsonia og geranium, der blandt andet tog fokus. Her i august har andre planter overtaget.

Noget af det, der først springer i øjnene, er måske de høje elefantgræsser, der takket være den varme sommer nu står i fuldt flor. Forskellige typer giver forskellige højder i bedet. Nogle når op på højde med bøgesøjlerne, andre kun op i halv højde.

For foden af græsserne ses de frodige blade af stenbræk, der blomstrede sidst, vi var her. Nu får de selskab af svagt rosa blomstringer fra bl.a. sankthansurt, solhat samt helt lys bjergmynte.

De fine frøstande fra allium ‘Millenium’ bidrager velvalgt til den sartrosa farveskala. Ligeledes er det fligede lysgrønne løv fra de afblomstrede amsonia perfekte i den pastelfarvede augustpalet. Bagerst i billedet herunder ses det lysegrønne løv og gråhvide aks af en smalbladet blåaks, Sesleria autumnalis.

Flere steder blander violetblå anisisop, Agastache, sig i paletten.

På den modsatte side af bedet (bagsiden af det, du ser herover) er der mere knald på farverne.

Her er kertepileurtens røde farve med til at trække elefantgræssets blomstringer over i den varme farveskala.

Vi er begejstrede. Haven kan virkelig varmt anbefales et besøg, hvis du skulle lægge vejen forbi.

HER ER VI
Sofiero Slotshave
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg