En lille mynte, der imponerer med store dimensioner, er Mentha requienii. Fruemynte, som den også kaldes, er let at så. Denne miniature, som kun bliver 2 cm høj og blomstrer med mikroskopiske lilla blomster, fejler sjældent. Er denne korsikanske mynte en nyhed for dig, så læs mere, og bliv fascineret af ‘Mini mint’.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Den korsikanske mynte er en urt, der stammer fra Frankrig og Italien, og som vokser naturligt i Portugal og på De Britiske Øer. Det er en meget lavtvoksende, krybende mynte med små grønne blade og endnu mindre violette blomster. Den har en overraskende stærk aroma og har fundet sin plads i mit havehjerte og i min svenske krukkehave.

FRUEMYNTE ‘Mini mint’
Mentha requienii

I de senere år har jeg sået fruemynte indendørs i april og plantet den i potter udendørs, når den er kommet op og dækker nogle få kvadratcentimeter jord. Jeg bruger lave brune eller sorte krukker, da jeg synes, de står fint til det grønne krybende løv, som ved slutningen af sommeren normalt hænger ud over kanten af krukken.

I modsætning til de fleste andre dyrkede mynter trives denne plante i skyggefulde haveområder, men hvis der er for fugtigt, vil bladene rådne.


Den har et aromatisk løv, der udsender en fantastisk mynteduft, når du rører det, hvilket gør, at du igen og igen vil klappe den som en hund for at få den fulde oplevelse. Jeg har aldrig haft en gæst i haven, der ikke har syntes om denne plante. Ingen tror, det er en mynte, og alle er helt overraskede over duften. 

Den er ikke helt hårdfør, men plejer at så sig selv i begrænset omfang i sandet ved siden af krukken. Jeg har aldrig forsøgt at bruge den som bunddække eller i fugerne mellem stenplader. Fruemynte får ikke så dybe rødder, men jeg kan forestille mig, at den kan sprede sig stærkt, hvor den trives. Derfor er jeg forsigtig med at dyrke den i det åbne, m
en samtidig ville det være rigtig lækkert med et grønt tæppe, der dufter af mynte.


Denne fruemynte har det passende navn ‘Mini mint’, og jeg håber, der er plads til den i din have i næste havesæson.

 

FAKTA

NAVNMenthe requienii
DANSK NAVN: Fruemynte
LYSFORHOLD: Sol – halvskygge
HÅRDFØR: Ikke fuld hårdfør, betragtes som et-årig i Norden
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Lavtvoksende
STØRRELSE: 2 cm
BLOMSTRING: Juni – september
ANVENDELSE: Bunddækkeplante, der gør sig godt i krukker.