Vinterhårdføre mediterrane planter. Den grønne have hele året. Det provencalske parterre. Marts måned. Vi skal igen til Hørret og få tips til, hvilke planter, der kan skabe middelhavsstemning i Danmark.


TEKST & FOTO: HENRIK ERIKSEN, DEN FRANSKE HAVE

Det lyder jo som en nærmest umulig drøm. En sydfransk have i Danmark. Det første, de fleste gæster her i haven bemærker, er vores næsten tre meter høje palmer. Spørgsmålet kommer lige efter. Hvad gør du om vinteren? Graver du dem op? Står de i potter? Hvor opbevarer du dem? Jeg slår ud med hånden og svarer, at de står udplantet i jorden. De er faktisk fuldt hårdføre i en dansk vinter og kan klare ned til mellem -18 og -22 grader. De kommer fra det kinesiske højland. Hørpalme ‘Trachycarpus fortunei’ – prøv lige at smage på ordet. Det ikke nemt at udtale, i hvert fald ikke på dansk.

Men de er ikke så svære at dyrke og holde i live. Man skal tage sine forholdsregler. De hader at stå med fødderne i vintervand og kold vind i kombination med frost og tø. Hvis man overholder disse simple regler, så går det fint. Jeg tager dog ingen chancer. Hvert år i slutningen af november pakker jeg vores palmer ind i mine snart kendte palmetårne.

Forårsjævndøgn. Palmetårne. Tårnet består af aftagelige sider. Nyudpakket palme. Marts måned

Tårnet holder palmen tør, fri for sne og kolde vinde. Desuden falder der mindre vand omkring roden. Det er vigtigt at beskytte vækstpunktet eller hjertet, hvorfra den nye bladvækst kommer. Så hvis man ikke vil lave smukke tårne, så kan man pakke hjertet ind i fleece og stramme bladene sammen, så vinden ikke river dem i stykker.

Når det er jævndøgn, og der ikke er udsigt til mere vinter, skilles tårnene ad og kommer på lager. Palmerne står nu igen og knejser i vinden. Der er mange, som har mere end ti års erfaring med hørpalmer på friland i Danmark, og jeg mener at kunne huske, at der i Landbohøjskolens Have står en, som efter sigende har stået der i flere årtier.

Hermed er fundamentet lagt til den mediterrane have. Det forholder sig sådan, at der i området omkring Middelhavet faktisk er både hård frost og vinternedbør. Hvis vi forstår vores planter og tager nogle simple forholdsregler omkring plantens vækst, så kan det lade sig gøre at dyrke rigtig meget.

Rosmarin og lavendel ‘Grosso’. Marts måned

Vi har udvalgt visse sorter af rosmarin, som nemt klarer -15 grader.

Cypressurt ‘Santolina chamaecyparrissus’. Den klarer ned til -20 kortvarigt og -10 i længere perioder

Phlomis. Perovskia lige før udspring i start august, blomsterne er lavendelblå

Løvehale Phlomis lanata ‘Jerusalem sage’Den kommer fra området omkring Grækenland og Tyrkiet og er ligeledes hårdfør til -20 kortvarigt og -10 i længere perioder.

Russisk salvie ‘Perovskia’kommer fra Kaukasusområdet og er på mange måder en bedre sommerbusk end vores elskede lavendel, da den har en lang blomstringsperiode på næsten to måneder. Den er med sikkerhed hårdfør til -20 også i længere perioder, hvilket sjældent forekommer i Danmark.

Stipa. Marts måned. Nerium Oleander Villa Romana

Fjergræs ‘Stipa tenuissima’, kommer fra Mexico og Argentina og er strengt taget ikke mediterransk, men meget udbredt i sydfranske haver. Den er hårdfør til -15 og sikkert -10 i længere perioder.

Nerie (Laurier-rose) ‘Villa Romaine’ er den dokumenteret mest hårdføre, og vi har planer om at udplante et par stykker på en beskyttet plads. Den skulle kunne klare -20 grader, og så fryser den sikkert tilbage til basis, men skyder igen. Det er min erfaring med nerier, at de ikke er glade for at få vand i hovedet. Står nerier i sommerregn og blæst, rådner blomsterne, og knopperne springer ikke rigtigt ud. Derfor vil mit råd stadig være at dyrke dem i store potter og lade dem stå i drivhuset indtil slutningen af maj for på denne måde at drive en sikker sommerblomstring frem. Stil dem under et tagudhæng, hvor de ikke får for meget vand i hovedet.

For alle disse små buske og stauder gælder tre regler: Ingen vintervåde fødder, plant dem lidt højere end andre planter og giv dem lidt læ. Plant dem i en blanding af 50% almindelig havejord og 50% ærtesten og groft grus.

Stedsegrønne planter er en uundværlig del af den sydfranske have. Haverne i Provence er grønne haver – altså lige bortset fra græsset, som er svedet gult.

Lavendler, buksbom og søjleklippede thuja. Der er et kæmpe udvalg af stedsegrønne planter i nuancer fra mørkegrøn buksbom og laurbærkirsebær til lysegrønne thuja ‘Smaragd’ og cypressser – samt alle de sølvgrønne imellem. Visse lavendelsorter er meget sølvfarvede, her tænker jeg især på to af mine favoritter ‘Grosso’ og ‘Provence’ De står begge med løv hele vinteren og bliver først trætte, når vi nærmer os marts.

Mange planter kan købes i Danmark og resten på nettet. Især kan jeg anbefale senteursduquercy.com

Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: ‘Min Franske Have’. Skulle du få lyst til selv at besøge haven i Hørret, så holder ægteparret åben have lørdag den 24 august 2019 fra 11-17 .