Denne vidunderligt lækre bagte citrontærte er frisk, men samtidig hyggelig og meget lig en bagt cheesecake. Den er skøn med is og rigtig god med friske bær, fx jordbær eller hindbær. Er du i et særligt italiensk humør, er et lille stykke til morgenmad med en kop sort kaffe ikke at foragte.


TEKST: JAMIE OLIVER, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

CITRONTÆRTE FRA AMALFI PÅ EN BUND MED HVIDVIN, OLIVENOLIE & VANILJE

10-12 personer
Tilberedningstid: 2 timer + afkøling

TÆRTEDEJ
250 g alm. hvedemel, plus ekstra til bordet
50 g flormelis, plus ekstra til at sigte over
¾ dl olivenolie
¾ dl greco di tufo-hvidvin
½ tsk flydende vaniljeekstrakt

FYLD
5 store citroner
500 g god ricotta
150 g sukker
2 store æg

SÅDAN GØR DU

Tærtedej: Kom mel og flormelis i en stor skål med et godt nip havsalt. Lav en fordybning i midten, hæld olie, hvidvin og vaniljeekstrakt i. Pisk væden sammen, og begynd så at arbejde melet ind i den lidt ad gangen, så der dannes en dejkugle. Vend den ud på et meldrysset bord, og ælt den i et par min., pak den ind i film, og læg den på køl i 30 min.

Rul dejen ud i ca. 3 mm tykkelse på et meldrysset bord. Rul den løst sammen omkring kagerullen, og rul den ud hen over et tærtefad med løs bund på 25 cm i diameter, og klem dejen let fast op langs kanterne. Skær overskydende dej fri, og brug den til at lappe evt. huller. Prik bunden med en gaffel, dæk med film, og stil dejen i fryseren i 1½ time.

Varm ovnen op til 180°. Blindbag den frosne tærtedej i 25 min., eller til den er let gylden. Riv i mellemtiden skallen af 1 citron, og stil den til side. Pres så mange citroner, der skal til, for at du får 1½ dl citronsaft. Pisk saften sammen med de øvrige ingredienser, til cremen er glat, enten ved håndkraft eller blend det sammen i en foodprocessor. Hæld fyldet i tærten,og bag den i 30 min. Sigt flormelis hen over, og drys citronskallen på i de sidste 5 min. Lad tærten køle af på en rist – fyldet ’gynger’ stadig lidt, men stivner, når den køler af. Sigt ekstra flormelis over, skær i stykker, og server.

Opskriften er fra Jamie Olivers kogebog ‘Jamie i Italien’ fra Lindhardt & Ringhof, der udkom i 2018.

Forlaget om bogen:

Jamie Oliver elsker Italien og italiensk mad. For at skrive denne bog har han gennemrejst landet for at lokke opskrifter og tips ud af nonna’erne (bedstemødrene), som er de helt centrale personer i familien, når det gælder mad. Med inspiration fra sin rejse har Jamie skabt over 130 opskrifter til hele året. Fra enkle antipasti og nemme pastaretter til vidunderlig simremad, fantastiske salater og guddommelige desserter. Læserne lærer også at perfektionere klassikere som gnocchi, fyldt pasta og den helt rigtige pizzabund.


Italiensk mad er populær over hele kloden, og i denne bog finder læserne selve sjælen i det italienske køkken. Og vi danskere har virkelig noget at lære – vi bruger i gennemsnit ½ time på madlavning i hverdagen. Det er nærmest ulovligt at bruge så lidt tid på maden i Italien. Her er maden højdepunktet. Italienerne er store livsnydere, og de bruger timevis på at købe råvarer på markedet, tilberede dem hjemme i køkkenet og nyde måltidet sammen med deres nærmeste.