“Den legendariske engelske havearkitekt Gertrude Jekyll har engang udtalt, at størrelsen på en have intet har med dens fordele at gøre, men at det derimod er størrelsen på haveejerens hjerne, hjerte og velvilje, der betinger, om haven er behagelig og interessant at opholde sig i eller ej”.


TEKST: REDAKTIONEN, FOTO: CLAUS DALBY

Sådan indleder Kjeld Slot forordet til Claus Dalbys nye bog “Små haver, store drømme” og lægger dermed op til endnu en inspirerende bog fra den århusianske haveskribent. Og det er lige præcis, hvad der for nogle uger siden landede her på redaktionen. Bogen om haver på op til 400 m2 beskriver både haverne, og hvordan haveejerne har arbejdet med deres haverum. Det er endnu en skatkiste af inspirerende havebeskrivelser, der er samlet i denne nye bog fra forlaget Klematis.

Peters Kysthave – 200 m2

At indrette en lille have er i den grad en disciplin udi kreativitet, men også en udfordring med at styre alle de impulser, man bliver ramt af som haveejer. Skal haven være harmonisk, handler det nemlig ofte om at beslutte sig for én stil og køre stringent ud af denne vej.

Oles byhave – 360 m2

Mens man i en stor have i en vis grad kan skifte stil og stemning fra rum til rum, viser en lille have ofte hele arealet på en gang, og en stilsikker tilgang kan derfor være en yderst brugbar rettesnor for at nå sit mål om en særlig oase.

Karinas villahave – 200 m2

Claus Dalby har været på gentagne besøg i 16 forskellige haver og skildrer dermed haverne over flere måneder med sine altid smukke billeder og meget fængende beskrivelser. Haverne danner en bred vifte. Her vises villa- og parcelhushaver,  rækkehushaver, kolonihaver og ikke mindst sommerhushaver. Alle har de tydeligt deres helt eget præg og stil.

Lottes byhave – 70m2

Udover at være inspirerende i hver sit stilunivers, så bliver vi i haverne også mødt af inspiration til plantekompositioner, belægninger, brændeskure, interiør og havemøbler – og meget, meget mere.

Marianne og Janniks byhave – 270 m2

Desuden skal det ikke undervurderes, at haverne er en fin samling af grønne perler, der lever i harmoni med de bygninger, som haven omkranser.

Annettes byhave – 130 m2

Til alle haverne hører en fortælling om havens tilblivelse, der underbygges af en informativ haveplan tegnet af Birgit Helbo.

Ullas rækkehushave – 250 m2

Hvis du kender Dalbys bøger, kan du allerede nu forestille dig, at det er ganske som at være på besøg i disse udvalgte haver ledsaget af både havens ejer og Claus Dalby. Og det er både inspirerende, lærerigt og ikke mindst – hyggeligt!

Bogen kan uden tøven varmt anbefales.

FAKTA
Titel: Små haver, store drømme
Forfatter: Claus Dalby
Fotos: Claus Dalby
Illustrationer: Birgit Helbo
Sprog: Dansk
Omfang: 287 sider
Udgivelsesår: 2019
Forlag: Klematis