Mange haveejere vil gerne have en pæn have – også en pæn køkkenhave. Men de færreste gør nyttehaven til det centrale i haveanlægget. Måske fordi nogle ser urterne og grønsagerne som noget sekundært og måske også ser den som noget mindre pænt i forhold til de smukke og velduftende prydplanter som roser og stauder.


TEKST: OLE FOURNAIS, FOTOS UDLÅNT AF FORLAGET

Forfatterne til denne fremragende bog gør køkkenhaven til det centrale og viser gennem en række konkrete eksempler, hvordan man kan skabe store haveoplevelser ved at fokusere på designet af nyttehaven. Bogen består af tre dele: 1) Forbilledlige køkkenhaver : med beskrivelser af ti meget forskellige både kendte og ikke-så-kendte nyttehaver fra flere lande. 2) Én villahave – ti muligheder : med samme udgangspunkt er gengivet ti yderst forskellige design af bede til nytteplanter. 3) Havens elementer – en oplistning af de gængse materialer, anvendelser og dyr i en køkkenhave.

Eksempel på formgivning med grønne øer. Parc André Citroën, Paris.

Første del rummer en række smukke og tankevækkende beskrivelser af kendte anlæg som Fredensborg Slot ved Hillerød, Gravetye Manor lidt syd for London, Läckö ved Vänern i Sverige plus andre lignende – men køkkenhaven over alle køkkenhaver er og bliver Villandry lidt vest for byen Tours i den franske Loire-dal. Her i Villandry kan man for alvor tale om, at nyttehaven også er prydhave, idet alle spiselige urter, grønsager, bærbuske og frugttræer er placeret yderst omhyggeligt efter en nøje fastlagt plan – ganske enkelt en sublim have, hvor selv den mindste urt eller grønsag sammen med andre skaber en ganske særlig æstetisk nydelse.

Køkkenhaven ved Gravetye Manor

 

Køkkenhaver i Ljubljana, Slovenien.

En anden og meget anderledes speciel køkkenhave møder man i den marrokanske by Marrakech ved Hotel La Mamounia – et luksushotel med en yderst velplejet park domineret af oliven- og orangetræer, men også med en fornem nyttehave i bunden af parken. Jeg havde selv den store oplevelse at besøge dette hotelanlæg i marts dette år og blev dybt imponeret over plantekvaliteten og plejestandarden – plus den ganske særegne stemning bag de høje stenmure og adskilt fra storbyens larm med intens trafik og et overvældende stort antal salgsboder.

Haveplan for forfatternes egen have.

Bogens anden del tager udgangspunkt i en helt almindelig grund på 1.000 m2 med et parcelhus på 150 m2 og garage. Her kommer forfatterparrets faglige baggrund for alvor frem, idet de med ti forskellige design viser, hvad man kan få ud af en sådan helt almindelig villahave. Bare overskrifterne siger alt om designet: Dansende cirkler, Et himmelspejl, Et kringlet univers, Hilsen til renæssancen, Penselstrøg hen over fladen, På rad og række, Fritstående skærme, Som ringe i vandet, Små grønne øer, Skæve rum til høns og grønt.

Med fuld ret refererer forfatterne til den fremragende bog af C.Th. Sørensen “39 haveplaner – typiske haver til et typehus” fra 1966. Nu vil de følge i den bogs fodspor, men med tydeligt fokus på køkkenhaven. Det er ganske enkelt fremragende gjort. Med få streger og yderst enkle forklaringer får læseren en klar og let forståelig gennemgang, så man nemt kan sammenligne de viste projekter, og endda vil man kunne plukke ideer hist og her for at lave sit helt eget haveprojekt.

Ingen tvivl om, at både den erfarne og den nybagte haveejer vil kunne få en mængde inspiration fra disse forslag. Disse spændende og tankevækkende forslag giver talrige, konkrete ideer til, hvordan man kan gøre op med den traditionelle forestilling om, at en villahave altid skal have en stor plæne på havens bedste plads med sol, lys og luft. I stedet kunne her laves en frodig køkkenhave med et nyt og lidt anderledes haveliv. Godt tænkt og fornemt beskrevet.

De to forfattere er begge landskabsarkitekter og med faglig baggrund i dels den offentlige forvaltning af grønne områder og dels i en privat tegnestue. Desuden tager de i bogen udgangspunkt i deres egen køkkenhave ved Øresundskysten.

Forfatternes egen køkkenhave ved Øresundskysten.

Man kunne ønske sig en lignende bog med fokus på tilsvarende forskellige forslag til prydhaven. En sådan bog mangler vi i Danmark, mens man i store havelande som England og Tyskland hvert år udsender sådanne titler.

Tredie og mindste del beskriver de nødvendige, men måske ikke så interessante dele. Belægninger som granit, beton, klinker og møbler, grill, parasoller, vandbassiner o.l. Men naturligvis også grundige omtaler af velegnede planter. Som forfatterne så rigtigt skriver om alt dette: “Hvert element har sin funktion og udfylder sin rolle i den samlede komposition og er nødvendig for køkkenhavens drift og brug. Det er en naturlig del af køkkenhavens skønhed.”

Bogens er letlæselig og uden brug af specielle fremmedord, og fagudtryk er forklaret, så alle kan forstå det.

 

Jeg har dog en lille, men vigtig anke moddenne i øvrigt aldeles fremragende havebog: bogens talrige billeder supplerer på bedste vis teksterne og havetegningerne. Men en del fotografier er gengivet noget uskarpt og enkelte direkte slørede. Nuvel, nogle have- og plantebøger søger med sådanne billeder helt bevidst at skabe en særlig stemning eller sværmerisk atmosfære, men i denne bog lever billederne slet ikke op til teksternes og tegningernes niveau. Her burde forlagets konsulent have grebet ind. Billeder af planter og af plantebede er set langt bedre i andre danske havebøger.

Dette ændrer dog på ingen måde ved, at denne køkkenhavebog er aldeles glimrende og som sådan langt det bedste, denne anmelder har oplevet i en dansk bog i mange år.

 

 

 

 

 

Louise Risør og Jacob Fischer
“Smuk køkkenhave – inspiration og haveplaner”
Forlaget Koustrup & Co.
192 sider