Der findes en masse forskellige måder at få haven til at syne større, end den i virkeligheden er. Med forskelligt snyderi kan du narre øjet, så din hjerne opfatter virkeligheden på en anden måde.


TEKST: NINA EWALD, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

Som en anden Alice i eventyrland kan du opleve, at grænser udviskes, spejle forvrænger, størrelsesforhold forandres og andet, som vil give en ny opfattelse af haven:

DET LÅNTE LANDSKAB

Begrebet stammer fra de japanske haver, hvor man kan kunsten at lade omgivelserne indgå i havens design. Hvad enten det er udsigten til skov, marker og enge eller til naboens have. Ved at trække udsigten med ind i haven, giver det mere vidde, og haven føles større.

DELTE HAVER

Hvis du og dine naboer kan blive enige om at åbne grænsen mellem jeres haver i større eller mindre omfang, giver det ekstra udfoldelsesmuligheder. I kan måske indrette en fælles bålplads, legeplads, udendørs bad eller andet. Det giver både en visuel og praktisk løsning.

DIAGONALER OG PERSPEKTIV

Perspektiv i haven giver følelsen af mere plads og rum. Diagonalen gennem haven er den længste afstand, så ved at holde den fri opnår du den længste udsigt. Du kan skabe falsk perspektiv ved f.eks. at lade en sti smalle til i forløbet fra hus til bunden af haven. Så vil øjet/hjernen opfatte afstanden længere, end den i virkeligheden er.

LANGE KIG OG FOKUSPUNKTER

I forlængelse af ovenstående er pergolaer, buegange, alléer og markante stier med til at give lange kik gennem haven og understrege perspektivet. Særlig udtalt bliver dette, når kikket afsluttes med et fokuspunkt og ikke bare ender i ingenting. Det kan være en skulptur, en vandkunst, en bænk eller andet, som placeres for enden af pergolaen eller alléen.

Desuden kan du skabe oplevelser!

Selv i en lille have kan du skabe uventede overraskelser. Det er med til at øge intensiteten i haven, når den rummer noget, som ikke kan ses alle steder fra. Det kan være en flot udsigt, som ellers er skjult bag en hæk, et spejlbassin i en afsondret del af haven, en smuk skulptur i et hemmeligt haverum eller en diskokugle i et træ for blot at nævne enkelte eksempler. Find selv frem til flere, der passer lige til den stil og stemning, du vil skabe i din egen have:

OPSTILLINGER

Det giver liv og forandring i haven med kønne opstillinger – stilleben af forskellig karakter og udseende. En opstilling kan være et par smukke sten på en piedestal, et bord fyldt med gamle (have)ting, en stol med frønnede urtepotter. Mulighederne er utallige, og fidusen er, at det er let at lave om på opstillingerne og skabe nye indtryk i haven.

SPEJLE

Ved at opsætte spejle rundt omkring i haven kan du skabe meget markante, falske synsindtryk. Spejlene giver ’hul i hækken’, så man tror, at spejlingen er et kik om på den anden side. Store spejle kan få haven til at syne større, ligesom et stort spejl i et lille badeværelse gør rummet mange gange større. Spejlinger trækker lys ind i mørke kroge af haven. (Foto 689-39)
Mange er bekymrede for spejle i haven, af frygt for at fuglene skal flyve mod dem og komme til skade. I de mange år, jeg selv har haft spejle i min egen have, er dette aldrig sket, og alle andre haveejere, som jeg har talt med om dette, har heller ikke været ude for det. Fuglene flyver mod ruder, der spejler himlen, så de tror, at der er fri passage.

LYS

Der er utroligt mange muligheder for at installere lys i haven. Først og fremmest af praktiske årsager, så man kan færdes sikkert, når det er mørkt. Med lys kan du også skabe spændende og overraskende effekter. Det kan være spotlights op i træer og hen mod anden beplantning, farvet lys i vandbassinet, ophængte lyskæder mm. Mange lamper kører på solceller, andre behøver almindelig elektricitet. Husk, at det er forbudt selv at installere udendørs lys. Det kræver en fagmand.

“Husk at tænke tredimensionelt, og brug højden kreativt”, Birgitte Busch, havedesigner

 

Du kan læse meget mere om indretning af små haver i bogen ‘Den store bog om små haver’, der er udkommet ved Forlaget Nice i 2019.