Månestråle er en fin mellemhøj staude, der i efteråret viser de fineste lysegule klokker. Planten stammer fra Asien, hvor den vokser i løvfældende skove.


TEKST & FOTO: LONE

På grund af plantens oprindelse trives den godt i let skygge på en skovlignende plet i haven. Månestråle er fuldt hårdfør i Danmark og er fortræffelig til at lyse lidt op i de sene efterårsmåneder, hvor meget andet har givet op. Og så blomstrer den i øvrigt også, selvom den er placeret i fuld skygge.

Billederne her på siden er fra haven ‘Vlinderhof’ og er taget efter den første frost. På trods af brune spidser på bladene er de gule blomster endnu fine.

MÅNESTRÅLE
Kirengeshoma Palmata

Denne sene staude blomstrer sædvanligvis i september-oktober, indtil frosten sætter ind. Frøkapslerne, der er karakteristiske med tre nåle, hænger dekorativt på planten som små bjælder i lang tid efter afblomstring.

Planten klippes ned i foråret og kan med fordel forkæles med lidt kompost. Det er også her i foråret, at det er bedst at dele planten, hvis man gerne vil have flere. I løbet af foråret starter den nye vækst, og hen over sommeren ses den grønne tue med store grønne tandede blade, der kan minde lidt om lønnens blade. Smukke sartgule knopper dannes her i sommermånederne og vokser langsomt i størrelse, indtil de åbner sig i sensommeren.

Månestråle ses her i flot kompagniskab med hakonegræs, hosta og mosebunke.

FAKTA

NAVN: Kirengeshoma Palmata
DANSK NAVN: Månestråle
LYSFORHOLD: Halvskygge/skygge
HÅRDFØR: Ja. Staude
JORDBUND: Alm. god næringsrig havejord, gerne skovlignende.
VÆKST: Opret vækst, buskagtig.
STØRRELSE: Ca 100 cm
BLOMSTRING: Blomstring september-oktober; indtil frost.
ANVENDELSE: Velegnet til skovbedet.