Musehaleaks har fået sit danske navn, fordi de bittesmå blomster sidder samlet i aks, der til forveksling ligner musehaler. Men den er også smuk uden for blomstringstiden.


TEKST & FOTO: JENNY LEITE-VIKRA, KATHRINE WINTHER LØKKE, MARTE ESPEVIK

Plantens danske navn refererer til dens blomsteraks, men det giver dig muligvis ikke de bedste associationer. Lad alligevel musehaleaks få en chance. Denne seje sag er nem at passe og findes i massevis af varianter.

Oprindelse
Peperomia-slægten består af omkring 1.000 lavt voksende arter, der alle kan lagre en del vand i deres stængler og blade. De fleste vokser vildt i tropiske egne af Mellemamerika og Sydamerika og inddeles ofte i tre hovedgrupper: grønbladede arter, spraglede arter og hængende arter.

Lys
Musehaleaks kan klare sig på et mørkt sted, men trives godt med en lys placering – dog uden direkte sol.

Vand
Trives med høj luftfugtighed året rundt – højere om vinteren end om sommeren. Vand helst nedefra i underskålen, og pas på ikke at overvande. De kødfulde blade holder godt på fugtigheden, og det er derfor helt i orden at lade jorden tørre let ud inden næste vanding.

Gødning
Gødes med halv koncentration hver anden uge i sommerhalvåret.

Jord
Lerholdig blandingsjord er det bedste til disse planter, men de klarer sig også. Fint i almindelig pottemuld.

Formering
Planten er let at stiklingeformere. Du kan tage skudstiklinger af de spraglede arter og enten blad- eller skudstiklinger af de grønne.

Hvis du har et badeværelse med vindue, vil musehaleaks sandsynligvis kunne trives derinde som følge af den høje luftfugtighed.

 

FAKTA
Dansk navn: Musehaleaks
Videnskabeligt navn: Peperomia maculosa
Plantefamilie: Piperaceae | peberfamilien

Planteportrættet er fra bogen ‘Gro – Grønne planter indendørs’.

Bogens forfattere er Jenny Leite-Vikra, Kathrine Winther Løkke og Marte Espevik, som blandt andet skriver og designer plantemagasinet GRO, et skandinavisk netmagasin om stueplanter.