Er du opmærksom på, at du kan lave din egen te af havens urter? Urtete, der både smager dejligt og gør noget godt for kroppen? Har du planterne i drivhuset, kan du lave dig en dejlig kop te på de friske blade, og tag endelig ind til tørring, så du har til te hen over vinteren. 


TEKST & FOTO: ANEMETTE OLESEN

Den citronduftende krydderurt citronverbena, Aloysia triphylla, vokser vildt i Argentina og Chile. Det er en flerårig halvbusk med lancetformede blade, der bliver op til 10 cm lange og får bittesmå hvide blomster i lette aks. Den bliver busket af vækst og har træagtige grene.

Citronverbena er ikke vinterhårdfør herhjemme, men kan overvintre i potter indendørs. Den blev introduceret i England for 100 år siden og blev hurtigt populær som duftingrediens i parfumer, sæbe og i teblandinger.

I Frankrig er den en populær teplante og går under navnet Verveine odorante.

De friske blade kan også finddeles og blandes med sukker og indgå i småkagebag. Dronning Ingrid var en af de første til at introducere denne krydderurt i Danmark.

Te af citronverbena

Beregn 2 tsk tørrede blade pr. kop kogende vand

Teen drikkes mod forstoppelse, luft i maven og som et mildt beroligende middel, og den kan også anbefales ved migræne, mavekrampe, astma og nervøsitet. Citronverbena er svær at finde som færdig te i almindelig handel, så det letteste er at finde en levende plante og dyrke den selv.

 

Opskriften er fra bogen ‘URTETE – fra natur og have’ fra forlaget Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: Den kendte urteskribent Anemette Olesen giver dig med denne bog opskrifter på en lang række urteteer, som man selv kan samle eller dyrke planterne til. Hun fortæller om de virksomme indholdsstoffer, og hvad de gør godt for.