Få her opskriften på en urtete med lakridssmag. I følge Anemette Olesen er anisisop god mod forkølelse og ondt i halsen. Vi har testet med friske blade, hvilket er super velsmagende, og anisisop står mange steder endnu grønne og lige til at snuppe ind til te.


TEKST & FOTO:  ANEMETTE OLESEN

Der findes flere arter af krydderurten anisisop (Agastache sp.), der kaldes henholdsvis indianermynte eller koreamynte, hvilket hentyder til deres oprindelsessted. Det er en staude, der både anvendes som krydderi i mad og til te. Planten bliver op til 1,5 meter høj med firkantede stængler og savtakkede blade. Før den blomstrer, kan den godt forveksles med en brændenælde. De blårosa eller hvide blomster sidder i aks, og når man gnider blade eller stængel, dufter den herligt af lakrids eller pebermynte.

Planten tiltrækker et hav af insekter, når den blomstrer, især sommerfugle. Den formeres ved frø, og der findes flere forskellige arter, hvoraf nogle ikke er vinterhårdføre. Blade og blomster kan også bruges til snaps, og finthakkede blade i smør er et godt tilbehør til bøf.

Te af anisisop

Anisisop er en uvurderlig teplante, der har den gode smag, som andre te-urter måske ikke byder på.

Beregn 1 spsk. tørrede blade og blomster til en kop kogende vand.

Der, hvor planten stammer fra, har folk drukket anisisop-te ved forkølelse eller andre plager, der vedrører halsen. Anisisop er den eneste urt, hvis blade smager af lakrids, når der hældes kogende vand over. Planten kan høstes fra maj til oktober/november.

 

Opskriften er fra bogen ‘URTETE – fra natur og have’ fra forlaget Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: Den kendte urteskribent Anemette Olesen giver dig med denne bog opskrifter på en lang række urteteer, som man selv kan samle eller dyrke planterne til. Hun fortæller om de virksomme indholdsstoffer, og hvad de gør godt for.