Charlotte har gjort virkelighed af en stor drøm og har i det forgangne år åbnet café, butik og besøgshave for gæster. Læs med i dagens julekort om Charlottes haveår.


TEKST & FOTO: CHARLOTTE ANDERSSON

Kære havevenner

Intet år er ligesom de andre, og 2019 blev ekstra specielt for mig. For et havemenneske som mig er vinteren svær, men nødvendig med ro og frem for alt mulighed for at drømme og planlægge næste år i haven. Når jeg tænker tilbage på året, som er gået, kan jeg med stor glæde konstatere, at det har været et af mine sjoveste haveår nogensinde. Jeg gjorde min drøm om at starte café, butik og besøgshave til virkelighed. I april startede byggeriet af vores havehus, som huser café og butik. Vi lagde selv planker og byggede stakit, etablerede 100 meter takshæk og bede. Kun tre måneder efter starten på byggeriet – i midten af juli – åbnede vi Katrinelunds Trädgård og holdt derefter åbent i weekenderne frem til sidste weekend i september. Jeg har aldrig nogensinde sovet så lidt som i denne sommer, men heller ikke leet så meget og bagt så mange kager, tærter og lagkager. Jeg er både overvældet og ydmyg over for det faktum, at så mange besøgte haven i år. Vi åbner igen til maj, og jeg længes allerede.

Foruden takshækkene plantede vi i år også en del græsser i haven. Jeg synes, græs tilfører så meget og samler på en luftig og elegant måde – samt fremhæver andre planter. Det er langt fra alle græsser, der er modstandsdygtige heroppe nordpå, hvor jeg bor, så udvalget er begrænset, men der findes flere, som dur. En af græssernes store fordele er, at de står så fint sidst på sæsonen. Det er vigtigt for mig, at haven er smuk så længe som muligt. Når sneen kommer heroppe, er det tak og godnat til haven i et par måneder, så tiden frem til det tidspunkt er betydningsfuld, og jeg gør alt for at forlænge sæsonen. For, hvordan det end er med den nødvendige vinterhvile, begynder jeg at længes efter haven allerede i februar, hvor vi som regel har ca. en meter sne, og der kan være ti minusgrader eller mere. Så er det skønt at have et væksthus fyldt med løg, som venter på at vågne til live. Fra og med i år vil vores nye havehus være uvurderligt, inden haven titter frem, og vi åbner for sæsonen. Dér skal de første frø sås, og dér jeg vil også kunne drive ekstra tidlige løg, så lysten kan stilles, og haven kan nå at være på omgangshøjde, inden det rigtig bliver forår.

Med ønsket om et blomstrende og glædeligt 2020 i alle vores haver
Charlotte Andersson
@charlottegardenflow & www.gardenflow.se
Katrinelunds Trädgård (hjemmesiden kommer til vinter)

______________________________

Kära trädgårdsvänner!

Inget år är det andra sig likt och 2019 blev extra speciellt för mig. Som trädgårdsmänniska är vintern svår tycker jag, men behövs så väl med lugn tid och framförallt för att drömma och planera inför nästa år i trädgården. När jag tänker tillbaka på året som gått är det med ett stort leende jag kan konstatera att det varit ett av mina roligast år någonsin. Jag gjorde verklighet av min dröm att öppna en verksamhet med café, butik och besöksträdgård. I april startade byggnationerna av vårt trädgårdshus där själva caféet och butiken är inhyst. Vi byggde även plank och staket, planterade 100 meter idegranshäck och utökade flera planteringar och rabatter. Endast tre månader efter byggstarten, i mitten av juli, öppnade vi Katrinelunds trädgård och höll sedan öppet under veckosluten fram till sista helgen i september. Jag har aldrig någonsin sovit så lite som i somras men heller inte skrattat så mycket eller bakat så många kakor, tårtor och pajer. Jag är både överväldigad och ödmjuk inför det faktum att så många besökte trädgården i år. I maj öppnar vi igen och jag längtar redan.

Förutom idegranshäckarna planterades det en hel del med gräs i trädgården i år. Tycker gräs tillför så mycket och binder ihop på ett luftigt och elegant sätt och framhäver andra växter. Det är långt ifrån alla gräs som härdiga här upp i norr där jag bor så urvalet är begränsat men det finns flera som fungerar. Ett av gräs stora fördelar är att de håller sig fina sent på säsongen. Det är viktigt för mig. Att trädgården får vara vacker så länge som möjligt. När snön väl kommer här uppe är det tack och godnatt för trädgården i ett par månader så tiden fram tills dess är extra betydelsefull och jag gör allt kan för att förlänga säsongen. För, hur det än är med den behövliga vintervilan kommer jag längta ut till trädgården redan i februari när vi oftast har ca en meter snö och det kan vara tio minus eller mer. Det är då det är skönt att ha ett växthus fyllt med lökar som väntar på att få vakna till liv och från och med i år kommer även vårt nya trädgårdshus att vara ovärderlig innan trädgården tinat fram och innan vi öppnar för säsongen. Där kommer de första sådderna att sås och jag kommer att driva extra tidiga lökar där också, så att lusten kan få stilla sig och trädgården hinna komma ikapp med den innan det blir vår på riktigt igen.

Med önskan om ett blomstrande och lustfyllt 2020 i allas våra trädgårdar!

Charlotte Andersson
@charlottegardenflow & www.gardenflow.se
Katrinelunds trädgård (hjemmesiden kommer til vinter)