Sidste år fristede vi med Pernilles smukke julekort i en af julens lodtrækninger. I 2019 har vi haft fornøjelsen af flere af Pernilles opskrifter på bålmad. Et emne, der er kommet til at fylde meget i hendes haveliv.


TEKST & FOTO: PERNILLE HOFFMANN

Kære havevenner

En lille julehilsen fra Backyard Stories i Gl. Rye. Det har været et forrygende år med masser af grønne oplevelser, inspiration og møder med skønne haveglade mennesker. Det seneste år i min have har været travlt. Jeg har ikke haft nye projekter i haven, men har til gengæld haft travlt med at bruge min have, nærmere bestemt min bålplads. I sensommeren 2018 besluttede jeg mig for at skrive en bog om bålmad. Der er allerede skrevet flere skønne bøger om emnet, men jeg syntes alligevel, at der manglede én.

Sagen er, at for mig – og sikkert også mange andre – er det at lave bålmad forbundet med gode oplevelser og det at have god tid. Noget, jeg tror, rigtig mange savner i hverdagen. Jeg fik lyst til at udfordre mig selv og afprøve, om det kunne lykkes at gøre bålmad til noget, der også kan fungere i en helt almindelig hverdag med masser af gøremål.

Da jeg startede projektet, besluttede jeg mig for tre benspænd. For det første skulle bogen skrive ud fra et ‘one pot’-princip, som endte med at omhandle en pande, en gryde og en rist. Ideen er, at maden skulle kunne tilberedes ved brug af et minimum af grej – ikke mindst for at minimere mængden af opvask. Dernæst var det vigtigt, at retterne var ‘skovle-mad’. Når man sidder ved et bål, dur det ikke at skulle dække op med både kniv og gaffel. Maden skal kunne spises med en tallerken i den ene hånd og en gaffel eller ske i den anden. Sidste bespændt var, at opskrifterne skulle tilrettelægges således, at det er ‘one way’ for alle ingredienser. Når først de er i gryden, bliver de der, indtil maden skal spises.

Det meste af vinteren og foråret gik med at teste opskrifter i haven og skrive på bogen. Jeg havde besluttet mig for en stram deadline, da jeg vidste, at jeg ville lancere den i forbindelse med CPH Garden i København. Det blev et brag af en festival.

Jeg er begyndt at arbejde på en ny bog med bålet i centrum; den skal handle om bagning over bål. Men jeg er også blevet mere interesseret i selve bålpladsen og dens placering og udforming i haven.

For nogle uger siden besøgte jeg Helle i Troensehave. Hun er havedesigner og har for nyligt anlagt en ny bålplads i sin egen have. Den testede vi over en god snak om, hvad der gør en god bålplads. I det nye år kommer jeg helt sikkert til at forbedre min egen bålplads , som i øjeblikket bare er en helt traditionel én af slagsen. Tørv gravet væk i en cirkel og kantet med marksten. I det nye år vil jeg anlægge en, der er både større og nok også hævet en anelse over niveau.

I november har jeg afholdt julestue i min lille garage med masser af naturens egen pynt, båludstyr, bogen om ‘Mad over bål’ – og selvfølgelig et godt bål i haven. For jeg vil gerne minde om, at bål i haven er en dejlig måde at bruge sin have hele året.

Rigtig glædelig jul fra
Pernille

@Backyardstories.dk