Her på kanten af 2019 har Lotte Bjarke udgivet en ny havebog om dyrkning sommerblomster i en skærehave, og selvfølgelig har netop dette fyldt meget i hendes haveår. Læs med i dagens julekort.


TEKST & FOTO: LOTTE BJARKE

Kære Havefolk

Julen står for havelågen, og det gamle haveår er ved at rinde ud. Det giver anledning til at tænke lidt tilbage på året, der gik, mens jeg hygger rundt og gør haven julefin. Her i haven har haveåret først og fremmest stået i sommerblomsternes tegn, og det har givet mange dejlige oplevelser.

Jeg har altid syntes, at det der med en særlig skærehave til at høste blomster til buketter i, var en smule opreklameret. Jeg mener, man kan jo plukke masser af blomster i et ganske almindeligt blomsterbed eller et staudebed for den sags skyld. Alligevel har jeg i år forsøgt mig med at indrette min køkkenhave til en skærehave fyldt med hjemmelavede blomster til buketter.

Her kommer så erkendelsen. Det er simpelthen fedt at have en skærehave, hvor man kan høste alle de blomster, man har lyst til, til alle de buketter, man pludselig ikke kan undvære. Jeg skal helt sikkert dyrke masser af blomster til buketter igen næste år. Jeg tror nu nok, at det bliver i en blandet køkken- og skærehave, for jeg har savnet frisk spinat, gulerødder og rødbeder, der måtte vige pladsen i år. Løsningen bliver en mindre udvidelse af køkkenhavearealet, så der bliver plads til det hele. Ikke så ringe endda.

Men tilbage til sommerblomsterne, der begyndte at fylde mit hoved i det allertidligste forår. Jeg var i fuld gang med at skrive på en bog om netop sommerblomster dyrket fra frø, og selv om mit billedarkiv er temmelig voluminøst, var der alligevel blomster, situationer og miljøer, der manglede, for at bogen kunne blive ordentligt illustreret hele vejen rundt om emnet.

Derfor kom skærehave og blomsterbed tidligt på tegnebrættet, og derfor blev mit planteværksted i drivhuset fyldt til bristepunktet med sommerblomster til forspiring. Min handyman har designet og bygget et plantebord med indlagte varmeslanger i betonpladen, og det var en kæmpehjælp i processen. Det giver helt andre muligheder for at afbalancere forholdet mellem lys og temperatur, end en vindueskarm gør. Uhh, hvor jeg glæder mig, til det går løs igen.

Et af sommerens højdepunkter kom den dag først i august, da jeg fik skudt forsidebilledet til min nye bog: En spand fyldt med nyhøstede blomster foran blomsterfloret i skærehaven, der på det tidspunkt lige så godt kunne være et bugnende blomsterbed. Jeg havde haft mange spekulationer om, hvad der skulle på forsiden, men den dag faldt det hele på plads. Jeg tror også, det var den dag, jeg besluttede mig for, at projekt bog nu var så langt fremme, at jeg ville satse på en udgivelse før jul frem for at vente til foråret, som man normalt gør med en havebog. Det nye haveår venter trods alt lige på den anden side af julen, og havedrømmene har det med at indfinde sig, så snart den sidste klejne er spist.

Min bog ’Sommerblomster – fra frø til fryd’ udkom i begyndelsen af november. Nu håber jeg på, at den kommer til at ligge under mange juletræer, så endnu flere kommer i gang med at dyrke sommerblomster fra frø. Jeg er i hvert tilfælde så klar og kan næsten ikke vente, til jeg kan putte de første frø i jorden og glæde mig over lysegrønne spirer, der pibler frem.

Jeg ønsker alle en dejlig jul og et forrygende godt nyt haveår.

Kærlig hilsen,
Lotte Bjarke

@lottebjarke, www.helthenihaven.dk

Klik på pilene for at se alle billederne.