Hos Liv er køkkenhaven i 2019 blevet til skærehave, hvor et væld af sommerblomster har stået på rad og række og skabt glæde.


TEKST & FOTO: LIV MEINERT

Kære havevenner.

Hermed en julehilsen fra mit planteliv. 2019 blev året, hvor jeg dedikerede det meste af min havetid til dyrkning af skærehave. I år kom jeg op på at dyrke mere end 60 forskellige sommerblomster til snit her i min lille parcelhushave. Det hele starter indendørs i marts med forkultivering. Der var fyldt godt op i husets vindueskarme i det tidlige forår, hvor mere end hundrede småplanter stod klar til at blive plantet ud.

Skærehaven dyrker jeg, hvor der tidligere var køkkenhave. Jeg dyrker blomster side om side med grøntsager, men må nok indrømme, at pladsen til grøntsager er indskrænket en del de sidste par år. Mit dyrkningsareal består af elleve højbede og et bed i jordhøjde. Det kræver en del planlægning at kunne dyrke så mange forskellige blomster på den begrænsede plads. Min metode er at dyrke korte rækker med få af hver sort. Jeg dyrker seks til syv sorter i hvert højbed med rækker på bedets korte led. På den måde kan jeg få et kæmpe stort udvalg af blomster at plukke af, selvom jeg har et lille dyrkningsareal. Jeg elsker at lave buketter og vil gerne kunne lave mange forskellige buketter hen over sæsonen, derfor vil jeg hellere dyrke mange forskellige blomster end mange af hver. Jeg har haft den skønneste overflod af blomster hele sommeren og har nydt, at jeg kunne binde massevis af smukke buketter fra haven.

Et af årets højdepunkter var naturligvis CPH Garden. Haveselskabet gjorde det igen og lavede et brag af en havefest. I den forbindelse havde jeg æren af at være nomineret til titlen som Årets Haveblogger. Selvom det blev søde Maria fra Livsnyderhaven, der løb af med titlen, var det en oplevelse at være nomineret. I sensommeren tog jeg på haverundtur i Jylland, hvor jeg besøgte de skønneste haver. Jeg tror, at havefolk er noget af det mest venlige og gæstfrie, der findes.

Rigtigt glædelig jul og et godt nyt haveår til jer.

De varmeste julehilsner

Liv
@plante_liv