Nu er det tid til at så primula. Det er slet ikke så svært at få et godt resultat ud af at så primula, men det er vigtigt at komme i gang her i vinterens løb.


TEKST: BJARNE LARSEN, DANSK PRIMULA KLUB, FOTO: LONE
De er lige nu at finde på hylderne rundt omkring i planteskoler og supermarkeder. Men vil du selv vælge form og farve, så kig fx. på frøsortimentet hos Dansk Primula Klub, for så skal du se muligheder! Læs som startskud herunder Bjarne Larsens råd til en vellykket primulavækst.

SÅNING OG FORMERING
Frø af primula sås bedst om vinteren, da nogle arters frø skal have en kuldepåvirkning for at spire. Det er lige som andre alpine frø. Dog kan de nemme arter også sås både forår og i forsommeren. De sås tyndt i priklejord iblandet sand/grus eller små lecaperler, og jorden holdes hele tiden fugtig. Når de har fået de to første rigtige blade, prikles de ud i bakker eller små potter. Husk at dække de nysåede/nypriklede potter, hvis de står ude i det fri, således at solsorten ikke ødelægger det hele.

Som i alle andre plantefamilier er der blandt primula nemme og svære arter. Følgende arter gror fint i vores haver, såfremt man bare tager lidt hensyn til de forhold, de helst vil have.
I sol
Her kan plantes P. denticulata (kugleprimula), P. auricla (aurikel) og krydsningen P. x pubescens med de kødfulde blade, P. elatior (fladkravet kodriver), P. veris (hulkravet kodriver), og P. vulgaris (storblomstet kodriver). Hertil kommer de mange kodriversorter (Polyanthus og Primrose typerne). Alle trives fint i almindelig, veldrænet havejord og blomstrer om foråret.
I halvskygge
Etageprimulaerne P. bulleyana (orange), P. beesiana (violet), P. japonica (røde og hvide), P. pulverulenta (røde), den krybende P. juliae (flere farver) og de japanske P. sieboldii (flere farver) og P. polyneura (rød). Disse gror bedst i kompostjord med dræn og blomstrer i maj-juni.

I lidt fugtige områder
Klokkeprimulaerne P. alpicola (gul), P. florinda (gule og røde), P. sikkimensis (gul) og den lave rosenprimula P. rosea (rød).

De gror i fugtig kompostjord og blomstrer i juni-juli, dog P. rosea i april.Og så skal det blot huskes, at sammenplantninger med andre planteslægter i surbundsbede, sumpbede, traditionelle staudebede og skovbede, i lys og skygge, kan give meget smukke resultater.

KLIMA/VEJRFORHOLD
Generelt bryder primula sig ikke om varme og tørre somre eller våde vintre med manglende frost og sne. Planten går om efteråret i hvile og bryder sig ikke om at få hviletiden ødelagt af skiftende perioder med frost og tø.

Tørre og varme somre kan kompenseres med vanding og plantning i skygge, og det skiftende vintervejr kan der delvis kompenseres for ved overdækning af planterne med f.eks. grangrene mod solen og glasplader mod for meget væde.
JORDBUND
De fleste primula gror bedst i en veldrænet jord indeholdende en god del organisk materiale med en pH på mellem 5 og 7. Godt omsat bladkompost eller tørvejord tilsat sand/grus er bedst for primula.

Dog er der en del alpine primula, som gror i kalkholdig jord, og for hvem det dog ikke er en nødvendighed, når vi har dem i haven. En god havejord iblandet en del grus/sand vil være fint for de alpine primula.

DANSK PRIMULA KLUB v/ Bjarne Larsen
På Dansk Primula Klubs hjemmeside www.primulaklub.dk kan du se en frøliste over frø, der er til salg. 

Artiklen er udgivet første gang den 28. januar 2014.