Tag citrontræet ind i din have og få straks en unik stemning med dufte fra middelhavslandenes haver ind i dit haveunivers. Citrontræer oser af sydens sol og sommer, og så er citronen et attraktivt, smagsfuldt supplement til både mad og drikke. For mange kokke er citronen en helt uundværlig smagsgiver i køkkenet – ikke mindst i det enkle italienske køkken, hvor citronen er hyppigt brugt.


TEKST & FOTO: LONE

Citrustræet har været dyrket i krukker i middelhavshaverne helt tilbage fra middelalderen. Citrustræer blev fx anvendt i forbindelse med hospitaler, hvor de mentes at rense luften og have en beroligende effekt med de fine dufte. Måske kan citrustræernes succes også henføres til deres robusthed, og det er velkendt, at de kan blive op til 400 år gamle, hvis de passes rigtigt. At få dem indpasset i haven er slet ikke svært, og de er ret seje i forhold til hård beskæring. Selvom de foretrækker læ og en solrig placering, så er de ret gode til også at tilpasse sig forholdene i de nordiske sommerhaver.

Vi kender især brug af citrontræerne fra de smukke, formelle, franske haver og italienske renæssancehaver. Her støder man ofte på udstillinger af citrontræer, hvor krukkerne er stillet op på lange rækker og danner smukke scenarier til ære for beskueren. De benyttes både som vejviser for vandringen gennem haven og som grønne vægge på velvalgte steder.

Samlinger af citrustræer var i tidligere tider symboler på ejernes rigdom. Dette skyldes planternes og frugternes høje værdi, og samtidig afspejlede de det faktum, at man havde ressourcer og rum til at passe og pleje planterne efter alle forskrifter – herunder at være i besiddelse af den optimale placering til overvintring inden døre. Overvintringen var gerne i smukke orangerier, hvor krukkerne også den dag i dag overvintrer side om side. Et scenarie, der stadigvæk kan opleves ved danske slotte, der har holdt traditionen i hævd efter tidligere tiders inspiration fra den franske havestil.

En del af scenariet er også de ofte bekostelige, håndlavede krukker af terracotta, smukt dekoreret med diverse ornamenter udvalgt i smuk overensstemmelse med havens stil. Krukken er i den klassiske kombination, som fotograferet her i den italienske have ”Giardino di Castello”, fortsat en af de foretrukne beholdere til citrontræer i den klassiske have. Det røde lers farve og tekstur passer smukt til træernes blade, blomster og frugter, der jo ofte alle er til stede på samme tid. Citroners modning er nemlig 18 måneder undervejs.

TAG STEMNINGEN MED HJEM PÅ TERRASSEN

Har du et frostfrit sted til overvintring af citrontræer, må du ikke snyde dig selv for den gode middelhavsstemning på egen terrasse. Plant et eller flere citrontræer i krukker og nyd at kunne række ud efter egen citron til madlavningen eller sommerens første gin og tonic på terrassen. Det er en oplevelse, der vækker sommerferieminder, og har du i øvrigt hang til franske eller italienske stemninger ved middagsbordet, så bliver citrontræet hurtigt din foretrukne krukkeplante.

UDVID STEMNINGEN

Vil du have hele terrassen til at ose af den italienske have, kan du med fordel supplere med krukker med krydderurter som rosmarin, timian eller salvie. Blyrod er sart, men den blå farve er helt unik. Granatæble kan ind imellem købes på danske planteskoler og kan evt. overvintres i drivhuset. Perovskia og lavendler er ganske hårdføre, baldrian er ligeså. Bemærk, at blomsterne er farvestrålende og løvet ofte gråt.

 

Artiklen er første gang udgivet i forårsmagasinet ‘SPRING UD’.