Jeg har en skærehave; faktisk er den blevet min store passion. En skærehave er en have fyldt med blomster til buketter. Jeg mærker på instagram en stor interesse fra alle jer, der gerne vil i gang med at dyrke blomster i en skærehave for første gang.


TEKST & FOTO: LIV MEINERT

Derfor vil jeg fortælle om, hvordan jeg gør. Måske er det i år, at du skal have din første skærehave? Lige nu er starten gået indenfor i mine vindueskarme. Ligesom forberedelserne udendørs står for døren.

Forår = forkultivering

Indendørs er jeg gået i gang med forkultivering.  Jeg har nu sået de blomster, der gror langsomt. Det er fx håret solhat, Rudbeckia hirta og løvemund, Antirrhinum majus. Inden længe sår jeg også resten af de sommerblomster, jeg forkultiverer. Det er blandt mange andre frøkenhat, Zinnia elegans og stolte kavalerer, Cosmos bippinathus.

En del blomster sår jeg direkte på friland en gang i april, når jorden er lun, og nattefrosten på retur. Det er blandt andre morgenfruer, solsikker, jomfru i det grønne og etårige græsser.

Forårsklargøring i skærehaven

Jeg har primært min skærehave i højbede. Det første, jeg gør om foråret, er at hente en trailerfuld velomsat hestemøg og til at blande i mine højbede. På den måde sørger jeg for masser af organisk gødning, der kan give mig store og sunde planter. Samtidig luger jeg alt ukrudt væk.

I min skærehave dyrker jeg udelukkende et-årige planter dvs. sommerblomster. Jeg bruger naturligvis også grene og stauder i mine buketter, men de gror som prydplanter i staudebede og ikke i rækker i skærehaven.

Mine bedste tips til at komme godt i gang med en skærehave

  • Så kun de planter, du har brug for, og gem resten af frøene til næste år. De fleste frø bevarer spireevnen i flere år.
  • Så ikke frøet for dybt. Mikroskopiske frø skal slet ikke dækkes, små frø skal kun en smule ned i jorden, og store frø skal sås i en dybde, der svarer til tre gange frøets højde.
  • Så et frø i hver potte. Så med god afstand, hvis du sår direkte i haven.
  • Nip toppen af planterne, når de er i god vækst, så de busker sig og danner flere blomster.
  • Husk at dyrke fyldplanter, altså de planter, der ikke i sig selv har flotte blomster, men som kan bruges som fyld i buketter. Det kan være hareøre, Bupleurum rotundifolium, eller etårige græsser som den smukke hirse, Panicum elegans ‘Sprinkles’.
  • Anlæg skærehaven i fuld sol og velgødet jord.

Fem favoritter, jeg ikke ville undvære i min skærehave

Jeg er efterhånden oppe omkring 60 forskellige blomster til snit i min voksende skærehave. Men der er helt klart favoritblomster. Her er fem blomster, jeg ikke ville undvære.

#1. Frøkenhat
Zinnia elegans ’Queen red lime’

#2. Sommerfloks
Phlox drummondii grandiflora ‘Cherry Caramel’

#3. Løvemund
Antirrhinum majus ‘Madame butterfly’

#4. Hareøre
Bupleurum rotundifolium ‘Griffithii’

#5. Enkeblomst
Scabiosa atropurpurea ’Oxford Blue’

Jeg vil slutte dette lille skriv af med en af sidste års buketter fra skærehaven. I kan tro, at jeg glæder mig til, at jeg igen kan plukke løs i haven.

 

Du kan se meget mere til Livs haveliv på instagramprofilen @plante_liv.